Składniki:
- 1 kg dojrzałych wiśni, zważonychpo oberwaniu ogonków i wydrylowaniu
- 10 dag migdałów w słupkach lub płatkach
- 80 dag cukru
- przyprawy do wyboru: pół laski wanilii, kilka ziaren kardamonu, kawałek cynamonu, anyżek gwiazdkowaty
Przygotowanie:
Dojrzałe, duże wiśnie przebierz, dokładnie opłucz, starannie osusz, oberwij ogonki, wydryluj, wsyp do płaskiego, szerokiego garnka, zasyp cukrem, naczynie przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, aby owoce puściły sok.
Gdy wiśnie puszczą sok, wstaw garnek na gaz, powoli ogrzewaj do wrzenia, odszumuj (zdejmij tworzącą się pianę), przerwij smażenie na kilka godzin. Znowu wstaw na mały ogień, smaż, aż masa zgęstnieje, wsyp słupki migdałów i przyprawy, wymieszaj.
Gorącą masą napełnij umyte i wyparzone słoiki, szczelnie je zakręć, odwróć do góry dnem. Kiedy ostygną, sprawdź, czy są dokładnie zamknięte, odstaw w chłodne miejsce, po kilku dniach sprawdź, czy zawartość nie fermentuje.