Winogrona marynowane: przepis na oryginalne przetwory
Winogrona marynowane to dość niecodzienne, ale pyszne przetwory. Jeśli jeszcze nie próbowałaś owoców w tej wersji - koniecznie to zmień.
Opublikowano: 07.06.2008, 22:45
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg winogron,
- 1/2 kg śliwek,
- goździki,
- pieprz ziarnisty,
Reklama
Marynata:
- 1,5 szklanki wody,
- 12 dkg cukru,
- ¼ szklanki octu.
Przygotowanie:
Reklama
Na dnie słoja ułożyć przyprawy, następnie warstwami ułożyć winogrona i śliwki. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, dodać ocet. Gorącą marynatą zalać przygotowane słoje, zamknąć. Pasteryzować w wodzie o temperaturze 85 stopni przez 15 – 30 minut zależnie od wielkości słoja.
Reklama
Reklama
Reklama