Reklama
Składniki:
  • 1,2 kg węgierek
  • 1,5 kg cukru
  • 20 dag orzechów włoskich w połówkach
  • po 3–4 suszone morele i figi
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • laska cynamonu
  • 5–6 goździków
  • 1–2 gwiazdki anyżku
Reklama
Przygotowanie:
  1. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Suszone owoce posiekaj, wymieszaj ze skórką pomarańczową. Śliwki umyj, osusz lekko ściereczką, przekrój do połowy, nie przecinając jednak do końca i usuń pestki. Na miejsce pestek włóż po 1/4 łyżeczki mieszanki suszonych owoców i po połówce uprażonego na suchej patelni orzecha. Obwiąż śliwki nicią kuchenną albo cienką żyłką, aby się później nie rozpadły.
  2. Zagotuj syrop z 2 szklanek wody, 1 kg cukru i przypraw korzennych. Ciepłym syropem zalej śliwki, odstaw pod przykryciem na 24 godziny. Drugiego dnia zlej syrop znad śliwek do płaskiego szerokiego rondla i dodaj resztę cukru (1/2 kg). Syrop zagotuj, odszumuj i do gorącego włóż śliwki. Doprowadź powoli do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia, odstaw na 24 godziny. Trzeciego dnia zlej ponownie syrop znad śliwek i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie włóż do niego śliwki i doprowadź do wrzenia jeszcze trzykrotnie, za każdym razem zdejmując z ognia i odstawiając do ostudzenia. Śliwki włóż do przygotowanych wyparzonych słoików, zalej syropem i zamknij.
Reklama
Reklama
Reklama