Ten obłędny dżem z thermomiksa zrobisz tylko przez krótki czas w roku. Wystarczą 3 składniki
Sezon na czerwoną porzeczkę trwa stosunkowo krótko, dlatego lepiej się pospieszyć, jeśli chcemy zdążyć zrobić z niej zapasy. Czerwona porzeczka to idealny owoc na dżemy. Jest kwaskowata, ma intensywny czerwony kolor i zawiera naturalne pektyny, dlatego dżem z niej jest nie tylko apetyczny, ale też ma gęstą konsystencję bez użycia chemicznych dodatków. Zrób gęsty dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem wanilii w thermomiksie.

Przetwory z czerwonej porzeczki to przede wszystkim słodkie smarowidła i kompoty. Wykorzystaj te zdrowe, pełne witamin owoce do przygotowania smacznego dżemu. Będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów i owsianki.
Przepis na dżem z czerwonej porzeczki z wanilią na thermomiks
Do przygotowania tego przetworu z czerwonej porzeczki (oprócz owoców) potrzebujesz tylko 3 łatwo dostępnych składników: soku z cytryny, wanilii i cukru. Wanilia łagodzi kwasowość owoców i dodaje wykwintnego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-5 słoiczków po 200 ml
Poziom: Łatwy
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki,
- 400 g drobnego cukru,
- laska wanilii,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie: 1 łyżka naturalnej pektyny.
Przygotowanie w thermomiksie:
- Porzeczki umyj, oczyść z łodyg i listków, osusz na ręczniku papierowym, a następnie przełóż do naczynia miksującego.
- Wsyp cukier, dodaj ziarenka wanilii z 1 laski oraz sok z cytryny.
- Ustaw gotowanie na 20 min, temperaturę na 100°C i obroty na 2. Przed końcem sprawdź gęstość: jeżeli dżem jest za rzadki, możesz dodać 1 łyżkę naturalnej pektyny w proszku na 2 minuty przed końcem gotowania.
- Następnie zmiksuj wszystko. Ustaw obroty na 6, a czas na 10 sekund. Możesz też ten krok pominąć, jeśli odpowiada ci konsystencja i kawałki owoców.
- Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem na 30-60 minut.
- Gdy dżem ostygnie, wstaw słoiki do chłodnego i ciemnego miejsca. Mogą tak stać do 12 miesięcy.
W tym przepisie możesz też użyć porzeczki czarnej albo białej. Dżem jest smacznym dodatkiem do naleśników, gofrów, jogurtu i owsianki. Warto też pamiętać, że porzeczka ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Z jakich owoców przygotujesz dżemy w lipcu?
Przetwory najlepiej robić ze świeżych owoców, na które aktualnie jest najlepszy czas. W lipcu mamy dostęp do wielu sezonowych owoców, z których można przygotować smaczne dżemy i konfitury. Są to m.in. borówki, jagody, morele, jeżyny, agrest, czarne porzeczki i wiśnie. Sprawdź nasz kalendarz przetworów, aby zaplanować przygotowanie większych zapasów i nie przegapić ważnych momentów.
Czytaj także:
- Dwa pyszne przepisy na ciasto z porzeczkami i galaretką w wersji z porzeczkami czerwonymi i czarnymi
- Co jest zdrowsze: czarna porzeczka, czerwona, a może biała? Starcie sezonowych owoców
- Wino z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis babci Irenki na letni trunek