Ten dżem agrestowy to hit lata. Sztuczne dodatki zastąpisz 1 zdrowym składnikiem
Agrest i jabłka są idealnym połączeniem kwaśności i słodyczy, dlatego smak tego dżemu jest wyjątkowy. Co więcej, jabłka i agrest zawierają pektyny, które zastępują sztuczne dodatki żelujące. Można powiedzieć, że ten dżem sam się zagęszcza. Wypróbuj ten przepis na całkowicie naturalny dżem z agrestu i jabłek bez chemii.

Lato to najlepszy moment na przygotowywanie owoców przetworów. Składniki są najświeższe, najsmaczniejsze, a przede wszystkim masz ich duży wybór. Dżem z agrestu i jabłek powinien znaleźć się na twojej liście domowych zapasów: jest tani w wykonaniu i, dzięki zawartości pektyn, naturalnie gęsty, więc nie potrzebujesz sztucznych substancji żelujących. Pektyny wydłużają też trwałość produktu. Tak przygotujesz ten orzeźwiający przysmak.
Przepis na dżem z agrestem i jabłkiem
Do zrobienia dżemu z agrestu i jabłek najlepiej wykorzystać lekko dojrzałe owoce. Kuleczki agrestu powinny być świeże i jędrne, dzięki temu stworzysz przetwory o najlepszym smaku i konsystencji, które szybko znikają z półek spiżarni.
Składniki (na 600 ml dżemu):
- 500 g agrestu,
- 250 g jabłek (np. szara reneta lub antonówka – kwaśne jabłka mają więcej pektyn),
- 300 g cukru (lub mniej, możesz też zastąpić zdrowszym zamiennikiem cukru),
- sok z połowy cytryny,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Agrest umyj i oczyść z ogonków. Jabłka umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i gotuj 10 minut na średniej mocy palnika. Jabłka powinny się rozpadać.
- Częściowo zblenduj całość, zostawiając fragmenty owoców.
- Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż dżem stanie się gęsty. Mieszaj często, aby nie przypalić.
- Jeśli konsystencja odpowiada ci, wyłącz kuchnię i gorący jeszcze dżem przelej do wyparzonych czystych słoików.
- Słoiki zakręć i postaw np. na blacie kuchennym do góry dnem. W ten sposób wieczko jest zaciągane do środka, będzie szczelnie zamknięte i przetwory dłużej będą ważne. Przykryj ręcznikiem lub kocem, aby proces stygnięcia przebiegał powoli. Tak
Do czego pasuje dżem z agrestu i jabłek?
Dżem z agrestu i jabłek ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak, co sprawia, że pasuje do wielu produktów. Nie jest mdły, ani przesłodzony. Zasmakuje dorosłym i dzieciom jako dodatek do tostów, placków, tart i naleśników. Możesz słodzić nim herbatę i dodawać do wody. To słodko-kwaśne połączenie świetnie komponuje się nawet z daniami mięsnymi czy świeżymi letnimi sałatkami.
Warto wspomnieć, że do agrestowego dżemu pasują również cytrusy, jak pomarańcze i mandarynki. Ten kwaskowaty owoc dobrze smakuje z porzeczkami, czereśniami i jagodami, a także przyprawami korzennymi (imbirem lub goździkami).
Czytaj także:
- Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar
- Dżem z pigwy - prosty i sprawdzony przepis
- Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?