Te korniszony z oryginalną przyprawą zaskakują smakiem. Zrób je według przepisu babci z Podlasia
Korniszony po podlasku to wyjątkowe ogórki konserwowe. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale warto się wysilić. Sekret tkwi w idealnej równowadze smaków kwaśnym, słodkim, słonym i lekko pikantnym. Dzięki dodatkowi estragonu i tymianku marynata nabiera ziołowego charakteru. Te malutkie, chrupiące ogórki zachwycą każdego, kto ceni sobie proste domowe przetwory z charakterem.

To prosty przepis na ogórki, które z pewnością będą każdemu smakować. Korniszonami nazywa się malutkie ogórki konserwowe przygotowane w zalewie ziołowo-octowej. Nie są to ogórki kwaszone, bo nie podlegają procesowi fermentacji.
Przygotowane w tej wersji są chrupiące, nieco pikantne i ziołowe. Mają wyrazisty słodko-kwaśny smak i będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek warzywnych, wędlin, hot dogów, burgerów, a także sprawdzą się jako przekąska do dań z grilla.
Składniki i proporcje na korniszony po podlasku
Aby ogórki były dobrze zakonserwowane i miały odpowiednio zbilansowany smak, potrzebne są odpowiednie składniki o podanych niżej proporcjach.
Do przygotowania podlaskich korniszonów potrzebujesz:
- 1,5 kg malutkich ogórków,
- 1,5 l wody,
- 1 l octu winnego,
- 3 łyżki tymianku, 3 łyżki estragonu (najlepiej świeże zioła, ale ostatecznie mogą być suszone),
- 4 ząbki czosnku,
- 10 małych cebul,
- 3 liście laurowe,
- 4 łyżki soli niejodowanej gruboziarnistej,
- 1 łyżeczka cukru.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 5 słoików o pojemności 500 ml ogórków.
Sposób przygotowania ogórków korniszonów po podlasku
Jeżeli masz już potrzebne składniki, słoiki i trochę czasu, przejdź do przygotowania pysznych korniszonów, które możesz schować na zimę do spiżarni. Ich zrobienie wymaga czasu – najdłużej zajmuje ich początkowe leżakowanie w zalewie (3 dni) oraz późniejsze przegrywanie się smaków w słoikach (4 tygodnie). Sama aktywna praca w kuchni nie zajmuje zbyt dużo czasu. Ogórki są łatwe do zrobienia.
Przygotowanie:
- Wybierz bardzo małe ogórki: jędrne, świeże i bez oznak choroby. Dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Włóż ogórki do szklanej miski. Następnie w 1 l wody rozpuść 3 łyżki soli, zalej nią ogórki i pozostaw na 2 doby.
- Po tym czasie do garnka wlej ocet i zagotuj. Dodaj do ogórków i zostaw jeszcze na jedną noc.
- Odstaw 2 szklanki octowej zalewy z ogórków.
- Pokrój w plasterki obrany czosnek i cebulę.
- Ogórki układaj pionowo, dość ciasno w wyparzonych i czystych słoikach, wciskając pomiędzy nie zioła, cebulę i czosnek.
- Zagotuj odstawione 2 szklanki octu z 2 szklankami wody, cukrem i 1 łyżką soli. Lekko przestudzoną, jeszcze ciepłą zalewą zalej ogórki w słoikach. Dokładnie je zakręć wyparzonymi, czystymi pokrywkami.
Tak przygotowane przetwory można przechowywać w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy. Do jedzenia korniszony nadają się po około 4 tygodniach.

Czytaj także:
- Przetwory z ogórków - przepis na ogórki konserwowe, z curry, w musztardzie, z chili
- Ogórki konserwowe na słodko - sprawdzony przepis
- Moja babcia kisiła ogórki na sucho, bez wody i słoików. Zrób je w ten sposób, a będą idealnie chrupiące