Tak zrobisz najlepszy miodek majowy. Przepis na zdrowy i słodki dodatek do herbaty lub chleba czy naleśników
Miodek majowy z mniszka możesz zrobić już teraz. Właśnie zaczynają kwitnąć mlecze, które wkrótce zażółcą łąki i trawniki. To cenne źródło antyoksydantów – flawonoidów, kwasu fenolowego i karotenoidów o działaniu prozdrowotnym. Miodek z kwiatów mniszka pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe, więc warto go mieć pod ręką. Zrób zapasy nie tylko na lato.

Na miodek majowy potrzeba zebrać ładne i dorodne, rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego. Najlepiej zbierać je przed południem do bawełnianej lub lnianej torby. W plastikowej mogą się zaparzyć, co nie jest wskazane. Zbierak kwiaty z miejsc oddalonych od dróg, aby nie były narażone na działanie spalin i nie zawierały szkodliwych substancji.
Przepis na najlepszy miodek majowy z mniszka
Oto niezbędne składniki, z których zrobisz pyszny i zdrowy miodek majowy:
- 400 g kwiatów mniszka lekarskiego,
- 1 kg cukru,
- 1 cytryna,
- 1 litr wody.
Sposób przygotowania:
- Po przyniesieniu kwiatów do domu, rozłóż je na lnianych ściereczkach w jednej warstwie i zostaw na ok. 30 minut. To czas potrzebny, aby z kwiatów uciekły żyjątka, które dotąd je zamieszkiwały. Możesz kwiaty wystawić na balkon lub taras, ale nie wystawiaj ich na bezpośrednie działanie słońca.
- Opłucz kwiaty, odetnij łodyżki, jeśli takowe przy nich zostały i wrzuć kwiaty do garnka.
- Zalej gorącą wodą, zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę.
- Przykryj i odstaw na 24 h.
- Przecedź przez sito do innego garnka i odciśnij kwiaty.
- Dodaj cukier, zagotuj, mieszając, aby się rozpuścił. Gotuj 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Całość powinna wyraźnie zgęstnieć, aby powstała konsystencja lejącego się miodu.
- Po wystudzeniu przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem na czas stygnięcia. Gotowe.

Jak stosować miodek majowy z mniszka lekarskiego?
W celach prozdrowotnych warto każdego dnia sięgać po 2-3 łyżeczki miodku z mniszka. Jest świetnym zamiennikiem cukru do napojów - można dodawać go do herbaty lub kawy. Sprawdzi się też jako dodatek do placuszków lub naleśników ale pysznie smakuje też na kromce chleba.
Właściwości zdrowotne miodku majowego z mniszka
Prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego są znane od lat. Miodek z mniszka to słodki wyciąg z kwiatów mlecza, które zawierają wiele cennych składników o działaniu:
- przeciwutleniającym,
- antybakteryjnym,
- wspierającym trawienie i wątrobę,
- wzmacniającym odporność,
- łagodzącym kaszel i infekcje,
- moczopędnym.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na zawartość cukru, miodek majowy dostarcza sporo kalorii i węglowodanów prostych.
Ze względu na częsty nadmiar kalorii i cukrów w diecie, trzeba miodek majowy z głową wkomponowywać w jadłospis, aby nie przybierać na wadze i nie wywoływać gwałtownych skoków cukru we krwi. Dlatego np. miodek majowy będzie doskonałym dodatkiem do dań zawierających białko, tłuszcz i produktów bogatych w błonnik, które spowalniają wchłanianie cukru do krwi – naleśników razowych z białym serem, razowego pieczywa, placuszków z cukinii itp.
Czytaj także:
- Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego
- Tak zrobisz konfiturę z mniszka lekarskiego
- Jak wykorzystać mniszek lekarski w domu i ogrodzie?