Ta sałatka z cukinii siostry Anastazji odmieni niedzielny obiad. Sekret tkwi w marynacie z 3 składników
Jeżeli tęsknisz za domowym smakiem i obiadami jak u babci, to koniecznie wypróbuj tej sałatki z cukinią z przepisu siostry Anastazji. Jest chrupiąca i słodko-kwaśna. Cały sekret tkwi w zalewie, którą zrobisz z 3 składników. Sałatkę możesz jeść od razu albo przechować w słoikach na później.

Przygotowywanie przetworów ze świeżych warzyw to ważna tradycja polskiej kuchni. Ten przepis na sałatkę do słoików to jeden z wielu pomysłów na to, co zrobić z cukinii. Cukinia świetnie łączy się z innymi składnikami, dobrze znosi marynowanie i jest uniwersalna, dlatego świetnie nadaje się do przetworów. Ta z przepisu siostry Anastazji, cenionej za prostą i domową kuchnię, jest prosta i smaczna, nadaje się do jedzenia od razu, ale może być też przechowana w formie weków do zimy. Dowiedz się, jakich składników potrzebujesz, jak przygotować sałatkę i z czym ją podawać.
Składniki na kolorową sałatkę z cukinii siostry Anastazji
Aby sałatka się udała, wybierz młode, jędrne warzywa, bez śladów nadpsucia i pleśni, bez plamek i uszkodzeń. Pamiętaj, aby dokładnie je umyć przed przygotowaniem przetworów.
Składniki:
- 1 kg młodej cukinii,
- pół kilograma kolorowej papryki,
- pół kilograma zielonych ogórków,
- 5 średnich cebul,
- 1 marchew,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa.
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu winnego 10%,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania kolorowej sałatki z cukinią
Sposób przygotowania sałatki z cukinią według siostry Anastazji jest bardzo prosty i składa się z 4 etapów. Na początku należy przygotować warzywa, później zalewę, składniki połączyć i odstawić na 2 godziny, a następnie umieścić w słoikach i zapasteryzować. Oto dokładny przepis:
- Przygotuj warzywa: Cukinie i ogórki umyj, obierz i poszatkuj. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w krążki. Cebulę i czosnek pokrój na małe kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj składniki zalewy, podgrzej do rozpuszczenia cukru i po przestudzeniu połącz z warzywami. Dodaj natkę pietruszki.
- Odstaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
- Po tym czasie przełóż sałatkę do czystych i wyparzonych słoików. Na wierzch wlej do każdego 1 łyżkę oliwy. Szczelnie zakręć czystymi pokrywkami i pasteryzuj w kąpieli wodnej 20 minut lub zrób pasteryzację w piekarniku.
Jeżeli chcesz mieć szybko zdrową warzywną sałatkę do obiadu, to dobra wiadomość jest taka, że tę z przepisu można jeść od razu, chociaż najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu się składników. Można również przełożyć ją do słoików i przechowywać nawet 6-12 miesięcy. Po otwarciu trzymaj w lodówce i zjedz w ciągu tygodnia.
Z czym podawać sałatkę?
Ta sałatka z cukinii ma domowy smak, dlatego jest polecana do klasycznego drugiego dania, różnego rodzaju mięs (np. kotletów, zrazów, grillowanych mięs) z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Można ją zastosować jako surówkę do obiadu. Jest tak smaczna, że nadaje się nawet jako samodzielna przekąska. Jej smak dobrze komponuje się z kaszą i gulaszem. Można dodać również do kanapek.

Czytaj także:
- Co zrobić z dużej cukinii, która już przejrzała? Zobacz nasze propozycje
- Cukinia marynowana na zimę to genialny pomysł na wykorzystanie tego cennego warzywa i doskonały dodatek do potraw
- Lekkie i szybkie przekąski z cukinii: idealne na imprezę, prostą kolację albo mały głód między głównymi posiłkami