Reklama

Sałatka z fasolki szparagowej do słoików przygotowana według poniższego przepisu ma słodko-kwaśny smak, jest gotowa od razu, ale można ją też przechowywać aż do zimy w chłodnym miejscu. Nadaje się świetnie jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryżu czy potrawy mięsnej. Sprawdzi się jako uzupełnienie potraw z grilla.

Reklama

W połączeniu z duszoną cebulką, papryką i aromatycznym sosem tworzy pyszną kombinację. Warto sprawić sobie odrobinę trudu, aby w każdej chwili móc wyciągnąć ze spiżarni słoik z tą sałatką, podgrzać i mieć gotowy smaczny posiłek.

Jak wybrać dobrą fasolkę szparagową?

Aby sałatka była smaczna, najlepiej wybrać młodą fasolkę szparagową. Może być żółta lub zielona. Nie tylko intensywny kolor jest ważny przy wyborze dobrego warzywa. Świeża fasolka powinna być gładka, sprężysta i bez przebarwień. Przy łamaniu strąka powinna wydawać charakterystyczny trzask. Nie kupuj fasolki miękkiej, bez jędrności, o zgrubiałych końcówkach. Jeżeli ma duże widoczne nasiona, to może świadczyć o tym, że jest starsza i nie będzie smaczna po ugotowaniu.

Składniki na sałatkę z fasolki szparagowej i papryki do słoików

Z podanej ilości składników przygotujesz około 8 półlitrowych słoików sałatki z fasolki szparagowej. Zmieniając proporcjonalnie ich ilość, uzyskasz mniejszą lub większą porcję.

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, najlepiej młodej),
  • 4 papryki (mogą być różnych kolorów),
  • 6 cebul,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 łyżki octu 10%,
  • 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 szklanki oleju (np. rzepakowego),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki na zimę – przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i pokrój na połówki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
  2. Cebule obierz i pokrój na cienkie łódki.
  3. Paprykę umyj i pokrój na cienkie paski.
  4. Na rozgrzanym oleju smaż cebulę przez 10-15 minut. Ustaw średnią moc palnika. Nie przykrywaj.
  5. W trakcie dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, sól, czosnek, cukier. Wymieszaj i dalej smaż.
  6. Dodaj paprykę. Wymieszaj całość.
  7. Pod koniec dodaj fasolkę, a następnie koncentrat pomidorowy i ocet. Wymieszaj.
  8. Gorącą sałatkę przełóż do czystych i wyparzonych słoików, zakręć dokładnie również wyparzonymi pokrywkami. Nie wypełniaj słoików po samą krawędź, zostaw trochę przestrzeni.
  9. Pasteryzuj w piekarniku: temperatura 110°C przez 20-30 minut.

Przygotowaną w ten sposób sałatkę należy przechowywać w chłodnym miejscu: piwnicy albo spiżarni.

sałatka z fasolki szparagowej do słoika
Sałatkę z fasolki szparagowej to pożywne i smaczne danie samo w sobie, fot. Adobe Stock, Milan

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama