Szybki przepis na mielonkę w słoiku idealną do kanapek i dań z makaronem. Przygotowanie to tylko 20 minut
Mięso mielone w słoiku to domowa alternatywa dla sklepowych konserw i mielonek turystycznych, których skład często pozostawia wiele do życzenia. Świetnie sprawdza się jako szybki dodatek do obiadu, baza do sosów albo smarowidło na kanapki. A do tego robisz je raz, a masz gotowy zapas na kilka dni lub tygodni.

Zamiast sięgać po gotowe konserwy lub gotowe dania z puszki, warto poświęcić kilkanaście minut i przygotować domową mielonkę w słoikach. To sposób nie tylko na zaoszczędzenie czasu, ale też na lepszą kontrolę nad tym, co ląduje na naszym talerzu. Mięso w tej wersji jest soczyste, dobrze doprawione i nie zawiera konserwantów. A do tego możesz je wykorzystać do dań obiadowych, przekąsek na imprezę, a także ciekawych lunchboxów.
Przepis na mielonkę do słoików
Podstawą tego przepisu jest dobrej jakości mięso mielone - możesz użyć wieprzowego, drobiowego, wołowego albo mieszanki, ale niech to będzie produkt ze prawdziwego mięsnego sklepu. Dodatek cebuli, przypraw i odrobiny żelatyny sprawia, że całość jest aromatyczna, dobrze się przechowuje i ma odpowiednią konsystencję.
Składniki:
- kilogram mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub karkówki),
- średnia cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (najlepiej ręcznie), aż masa stanie się lepka i wszystko dobrze się połączy.
- Przełóż mięso do czystych, wyparzonych słoików do ok. 1-2 cm od brzegu. Dobrze dociśnij mięsiwo, by nie zostały puste przestrzenie.
- Zakręć dokładnie słoiki i ustaw je w garnku z wodą sięgającą do 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj (pasteryzuj) przez 1,5 godziny na małym ogniu, a potem pozostaw do wystygnięcia.
- Po wystudzeniu przechowuj słoiki w lodówce lub chłodnej spiżarni. Mielonka będzie gotowa do spożycia po ok. 2-3 godzinach od pasteryzacji.

Do czego wykorzystać domową mielonkę?
Gotowe mięso mielone ze słoika to uniwersalny dodatek do codziennych posiłków. Sprawdza się idealnie, gdy nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś pożywnego i domowego. Możesz podgrzać je i wymieszać z koncentratem pomidorowym, by w kilka minut zrobić aromatyczny sos do makaronu.
Świetnie smakuje także podsmażone z cebulą i jajkiem jako farsz do naleśników lub krokietów. Dodane do ryżu lub kaszy zamienia się w szybki jednogarnkowy obiad. Doskonale pasuje też do tortilli, zapiekanek albo po prostu jako smarowidło na kromkę świeżego chleba, najlepiej z plasterkiem ogórka kiszonego albo podsmażoną cebulką.
Czytaj także:
- Mielone z air fryera to najnowszy kulinarny hit. Tak przygotujesz smaczny kotlet bez grama tłuszczu
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i fetą. Prosty przepis