Reklama

Szczaw na zimę warto przygotowywać w pełni sezonu, gdy jest intensywnie zielony i jędrny. Przed jego przygotowywaniem warto zadbać o słoiki idealnej wielkości - nie powinny być zbyt duże. Najlepiej sprawdzą się takie o pojemności 200 ml - z takiej porcji przygotujesz zupę dla 4 osób.

Reklama

Przepis na szczaw na zimę do słoików

Składniki:

  • 4 pęczki świeżego szczawiu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Szczaw dokładnie umyj, oderwij łodygi i zniszczone liście. Osusz na ręczniku papierowym lub ściereczce i drobno pokrój.
  2. Do garnka przełóż szczaw, zalej go wodą i dodaj sól.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Jeszcze gorący szczaw przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  5. Szczelne je zakręć i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
  6. Tak zawekowany szczaw na zimę możesz przechowywać przez kilka miesięcy.
fot. Szczaw na zimę/Adobe Stock, Elena Fetisova

Inne sposoby przechowywania szczawiu na zimę

Szczaw na zimę możesz również zblanszować - dokładnie opłucz liście szczawiu i osusz na ściereczce. Posiekaj i wrzuć na minutę na osolony wrzątek.

Gorący szczaw odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do wyparzonych słoików. Na wierzch wlej po łyżce oleju roślinnego. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Szczaw na zimę możesz również zamrozić - to tak samo proste, jak mrożenie botwiny. Wystarczy umyte liście szczawiu osuszyć i przełożyć do woreczków strunowych. Nie krój ich zbyt drobno i staraj się nie układać ich zbyt ciasno, między liśćmi powinno zostać nieco wolnej przestrzeni.

Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama