Reklama

Nagietek jest wszechstronną rośliną o działaniu leczniczym. Stosuje się go w walce z chorobami skóry, przeziębieniem oraz dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Związki obecne w roślinie mają działanie m.in. przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Syrop z nagietka jest nie tylko dobrym środkiem na poprawę odporności i infekcje, ale sprawdzi się również w kuchni jako składnik wielu dań i napojów.

Reklama

Przepis na syrop z nagietka

Do przygotowania syropu wykorzystuje się kwiaty nagietka. Roślina kwitnie od czerwca do września, dlatego jeśli potrzebujemy syropu w innym okresie, możemy wykorzystać suszone kwiaty.

Składniki:

  • 0,5 kubka suszonych kwiatów nagietka (lub dwa razy więcej świeżych kwiatów, jeśli nimi dysponujesz),
  • 250 ml wody,
  • 250 ml miodu.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania naparu z nagietka. W tym celu kwiaty zalej wrzącą wodą i zaparzaj pod przykryciem przez 20-60 minut.
  2. Następnie odcedź zioła. Dodaj do naparu miód i lekko podgrzej tak, aby miód mógł się rozpuścić.
  3. Przelej gotowy syrop do słoiczków lub butelek.

Tak przygotowany syrop nagietkowy możesz przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.

Zaskakujące połączenia. Do czego dodawać syrop z nagietka?

Chociaż głównym zastosowaniem syropu z nagietka jest picie niewielkich jego ilości w celach leczniczych i profilaktycznych, to miksturę można dodawać do wielu potraw i napojów, aby urozmaicić ich smak i wzbogacić o cenne składniki. Właściwie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodajesz miód lub syrop klonowy, do dań słodkich i wytrawnych.

Syrop z nagietka może więc stanowić składnik:

  • herbaty, lemoniady, wody z cytryną zamiast cukru,
  • ziołowych naparów (np. z imbiru, tymianku, mięty, rumianku),
  • owocowych smoothie i koktajli – smak syropu nagietkowego dobrze komponuje się z egzotycznymi nutami, dlatego śmiało łącz go z mango, pomarańczą, limonką lub bananem, a także przyprawami: imbirem, kardamonem czy wanilią,
  • naleśników i pancake'ów – do polewania zamiast syropu klonowego,
  • lodów,
  • owsianki, muesli, granoli,
  • dressingów do sałatek – zastąpi miód lub syrop klonowy,
  • marynaty do mięs duszonych, pieczonych, z grilla,
  • marynaty do warzyw (pieczonych, grillowanych),
  • marynaty do tofu lub halloumi.

Przepis na dressing do sałatek z syropem z nagietka

Aby zrobić pyszny słodko-ziołowy dressing do sałatek, połącz dokładnie składniki:

  • 2 łyżki syropu z nagietka,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego, octu balsamicznego albo soku z limonki/cytryny,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1 łyżka musztardy.

Dressing na bazie syropu nagietkowego można stosować do różnorodnych sałatek: zarówno tych z mięsem (jak klasyczna sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem), jak i bezmięsnych (np. sałatka z burakiem, kozim serem i gruszką lub letnia sałatka z truskawkami, fetą, miętą i liśćmi szpinaku). Doda im słodkości i lekko ziołowego aromatu. A co więcej, cennych składników na odporność i nie tylko.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama