Syrop z nagietka nie tylko na odporność. Połącz go z pomarańczą lub kardamonem i dodawaj do potraw
Syrop z nagietka ma słodki i delikatnie ziołowy smak. Sprawdzi się nie tylko jako naturalny lek, ale też dodatek do potraw i napojów. Łączy się z egzotycznymi smakami, pasuje do dań słodkich i wytrawnych. Ma wszechstronne zastosowania kulinarne, a przy tym działa prozdrowotnie. Poznaj przepis na syrop z nagietka oraz pomysły na jego wykorzystanie w kuchni.

Nagietek jest wszechstronną rośliną o działaniu leczniczym. Stosuje się go w walce z chorobami skóry, przeziębieniem oraz dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Związki obecne w roślinie mają działanie m.in. przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Syrop z nagietka jest nie tylko dobrym środkiem na poprawę odporności i infekcje, ale sprawdzi się również w kuchni jako składnik wielu dań i napojów.
Przepis na syrop z nagietka
Do przygotowania syropu wykorzystuje się kwiaty nagietka. Roślina kwitnie od czerwca do września, dlatego jeśli potrzebujemy syropu w innym okresie, możemy wykorzystać suszone kwiaty.
Składniki:
- 0,5 kubka suszonych kwiatów nagietka (lub dwa razy więcej świeżych kwiatów, jeśli nimi dysponujesz),
- 250 ml wody,
- 250 ml miodu.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania naparu z nagietka. W tym celu kwiaty zalej wrzącą wodą i zaparzaj pod przykryciem przez 20-60 minut.
- Następnie odcedź zioła. Dodaj do naparu miód i lekko podgrzej tak, aby miód mógł się rozpuścić.
- Przelej gotowy syrop do słoiczków lub butelek.
Tak przygotowany syrop nagietkowy możesz przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.
Zaskakujące połączenia. Do czego dodawać syrop z nagietka?
Chociaż głównym zastosowaniem syropu z nagietka jest picie niewielkich jego ilości w celach leczniczych i profilaktycznych, to miksturę można dodawać do wielu potraw i napojów, aby urozmaicić ich smak i wzbogacić o cenne składniki. Właściwie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodajesz miód lub syrop klonowy, do dań słodkich i wytrawnych.
Syrop z nagietka może więc stanowić składnik:
- herbaty, lemoniady, wody z cytryną zamiast cukru,
- ziołowych naparów (np. z imbiru, tymianku, mięty, rumianku),
- owocowych smoothie i koktajli – smak syropu nagietkowego dobrze komponuje się z egzotycznymi nutami, dlatego śmiało łącz go z mango, pomarańczą, limonką lub bananem, a także przyprawami: imbirem, kardamonem czy wanilią,
- naleśników i pancake'ów – do polewania zamiast syropu klonowego,
- lodów,
- owsianki, muesli, granoli,
- dressingów do sałatek – zastąpi miód lub syrop klonowy,
- marynaty do mięs duszonych, pieczonych, z grilla,
- marynaty do warzyw (pieczonych, grillowanych),
- marynaty do tofu lub halloumi.
Przepis na dressing do sałatek z syropem z nagietka
Aby zrobić pyszny słodko-ziołowy dressing do sałatek, połącz dokładnie składniki:
- 2 łyżki syropu z nagietka,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego, octu balsamicznego albo soku z limonki/cytryny,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1 łyżka musztardy.
Dressing na bazie syropu nagietkowego można stosować do różnorodnych sałatek: zarówno tych z mięsem (jak klasyczna sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem), jak i bezmięsnych (np. sałatka z burakiem, kozim serem i gruszką lub letnia sałatka z truskawkami, fetą, miętą i liśćmi szpinaku). Doda im słodkości i lekko ziołowego aromatu. A co więcej, cennych składników na odporność i nie tylko.
Czytaj także:
- Naturalny syrop malinowy
- Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?
- Syrop z imbiru i pyszne cytryny w syropie imbirowym