Reklama
Składniki:

- 2 kg dojrzałych gruszek
- zakręcane słoiki do ich przechowania
- kratka do suszenia

Reklama
Przygotowanie:

1. Wybrać zdrowe i dobrze dojrzałe, ale twarde owoce. Nieobrane gruszki krótko obgotować, dokładnie osączyć. Następnie pokroić na kawałki (mogą być ósemki lub plasterki dowolnej grubości).

2. Pokrojone owoce ułożyć na kratce do suszenia (takiej samej, jakiej używa się do suszenia grzybów). Można też ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia ciasta lub nawlec na grubą bawełnianą nitkę.

Reklama

3. Owoce najlepiej suszyć w osłoniętym od słońca i przewiewnym miejscu lub piekarniku nagrzanym do temperatury 50 st. C. Nie można ich przesuszyć. Powinny być miękkie i elastyczne. Suszone owoce szybko chłoną wilgoć, dlatego najlepiej przechowywać je w słoikach z zakrętką.

Reklama
Reklama
Reklama