Reklama
Składniki:
1 kg borówek,
2 szklanki cukru,
1,5 szklanki białego wytrawnego wina,
szklanka octu 6%,
liść laurowy,
3 goździki,
10 ziaren ziela angielskiego,
cieniutko skrojona skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
Zagotować: wino, ocet, wsypać cukier i włożyć korzenie zawinięte w gazę. Następnie wsypać przebrane opłukane borówki. Zagotować. Następnie gotować jeszcze gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć przyprawy. Odstawić na noc. Po czym odlać płyn, który zagotować - gorącym zalać borówki. Pozostawić do ostygnięcia. Czynnośc powtarzać, aż borówki będą gęste. Rozłożyć do wyparzonych słoiczków. Zamknąć.
Reklama
Reklama
Reklama