Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 kg wiśni
  • 1,5 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sok i dżem z wiśni!

  1. Do dolnego pojemnika sokownika wlej wodę i zagotuj.
  2. Wiśnie umyj, wydryluj i wrzuć do kosza sokownika. Zasyp 1 kg cukru.
  3. Wszystkie części sokownika złóż razem, przykryj i pilnuj, aby woda w dolnym pojemniku cały czas wrzała.
  4. Po 30 minutach z rurki zaczynie wypływać gorący sok.
  5. Zbierz go do wyparzonych słoików lub butelek i natychmiast zamknij.
  6. Gdy tempo wypływania soku wyraźnie spadnie, sokownik zdejmij z ognia.
  7. Pozostałe w pojemniku resztki owoców przełóż do garnka, zasyp pozostałym cukrem i gotuj przez chwilę, aby cukier dobrze się rozpuścił.
  8. Przełóż do małych wyparzonych słoiczków, zakręć.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na przetwory:

Jak zrobić konfiturę z granatu?
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Dżem z dyni - przepis

Reklama
Reklama
Reklama