Sok i dżem z wiśni - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze wiśniowe przetwory? Sok i dżem!

Opublikowano: 15.07.2016, 06:55
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 kg wiśni
 - 1,5 kg cukru
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sok i dżem z wiśni!
- Do dolnego pojemnika sokownika wlej wodę i zagotuj.
 - Wiśnie umyj, wydryluj i wrzuć do kosza sokownika. Zasyp 1 kg cukru.
 - Wszystkie części sokownika złóż razem, przykryj i pilnuj, aby woda w dolnym pojemniku cały czas wrzała.
 - Po 30 minutach z rurki zaczynie wypływać gorący sok.
 - Zbierz go do wyparzonych słoików lub butelek i natychmiast zamknij.
 - Gdy tempo wypływania soku wyraźnie spadnie, sokownik zdejmij z ognia.
 - Pozostałe w pojemniku resztki owoców przełóż do garnka, zasyp pozostałym cukrem i gotuj przez chwilę, aby cukier dobrze się rozpuścił.
 - Przełóż do małych wyparzonych słoiczków, zakręć.
 
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
	Jak zrobić konfiturę z granatu?
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Dżem z dyni - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

