Reklama
Składniki:

- 1 kg śliwek węgierek
- 1/2 l wody
- 25 dag cukru
- 100 ml octu 10 proc.
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- kawałek świeżego imbiru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu

Reklama
Przygotowanie:

1. Śliwki dokładnie umyj w ciepłej wodzie, wysusz. Każdą ponakłuwaj wykałaczką, by nie pękła w czasie gotowania. Ułóż w słoikach.

2. Z wody, cukru i przypraw zagotuj syrop. Gotuj go ok. 5 minut, wymieszaj z octem.

3. Gorącym, aromatycznym syropem zalej śliwki (od górnej krawędzi słoika powinno pozostać ok. 2 cm wolnej przestrzeni, by w czasie gotowania syrop nie kipiał).

Reklama

4. Słoiki zamknij, pasteryzuj ok. 25 min.

Reklama
Reklama
Reklama