Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg rydzów,
  • 4 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml octu,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki soli.
Reklama
Przygotowanie:

Rydze po cygańsku z dodatkiem przecieru pomidorowego i aromatycznych przypraw mogą być podawane zarówno na zimno, jako przystawka albo na ciepło, jako dodatek do dania obiadowego.

Rydze po cygańsku w naszym przepisie doprawione są dużą ilością cebuli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli chcesz zaostrzyć ich smak, możesz dodać świeżą papryczkę chili, albo pieprz cayenne w proszku.

  1. Rydze oczyść i okrój nóżki (w przypadku rydzów najlepiej jest używać wyłącznie kapeluszy - nóżki są mocno włókniste).
  2. Wrzuć grzyby do osolonej wody i gotuj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Pokrój w paski.
  3. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej cały olej i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj wodę, ocet i przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, cukier i sól.
  4. Doprowadź do wrzenia, a kiedy zalewa się zagotuje, dodaj rydze. Gotuj całość przez 15 minut.
  5. Rydze po cygańsku przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Reklama

Czytaj także:
Jak pasteryzować grzyby?
Najlepsze dania z grzybami
Przepis na kaszotto z suszonymi grzybami

Reklama
Reklama
Reklama