Przysmak z moreli i dyni

Opublikowano: 23.10.2007, 09:50
Reklama
Składniki:
- 1 kg dojrzałych moreli
- 50 dag miąższu dyni
- 2 cytryny
- cukier
Reklama
Przygotowanie:
Morele umyć, pokroić na cząstki, usunąć pestki. Miąższ dyni oczyścić z pestek, zetrzeć na tarce i razem z najbardziej dojrzałymi morelami włożyć do rondla, podlać sokiem z cytryn zmieszanym z małą ilością wody, rozgotować pod przykryciem na małym ogniu. Wsypać cukier, mieszając, rozpuścić. Włożyć pozostałe morele i gotować 10-15 minut bez przykrycia na małym ogniu, mieszając. Część moreli pozostanie w kawałkach, reszta się rozgotuje. Gdy owoce staną się szkliste i dżem będzie dostatecznie zagęszczony, zdjąć z ognia. Gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zamkanąć i odwrócić do góry dnem.
Reklama
Reklama
Reklama