Przetwory ze świdośliwy: proste przepisy na 2 wersje dżemu i nalewkę
Przetwory ze świdośliwy mają charakterystyczny, słodki smak, z wyczuwalną subtelną nutką goryczy. Spożywanie owoców świdośliwy jest szczególnie polecane cukrzykom. Tak naprawdę z jej dobrodziejstwa powinni jednak korzystać wszyscy - również podczas zimowych miesięcy w formie pysznych przetworów.

Świdośliwa to stosunkowo mało znany owoc - a szkoda, bo to prawdziwy superfood (możesz przeczytać artykuł naszej dietetyczki Ani: świdośliwa a cukrzyca). Jeśli masz krzewy świdośliwy na swojej działce, zachowaj ich smak na zimowe miesiące pod postacią przetworów. Mamy 3 przepisy na przetwory ze świdośliwy.
Spis treści:
Dżem ze świdośliwy
Składniki:
- 450 g cukru,
- cytryna,
- 600 g owoców świdośliwy.
Sposób przygotowania:
- Owoce świdośliwy przebierz i umyj.
- Wsyp do dużego garnka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zobaczysz że zaczną puszczać sok. Możesz zalać świdośliwę odrobiną wody, aby nie przywarła do dna garnka.
- Z cytryny wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
- Dodaj do owoców. Zasyp cukrem.
- Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając - najlepiej przez 20-25 minut.
- Wrzący dżem ze świdośliwy przekładaj do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.

Dżem ze świdośliwy i jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg owoców świdośliwy,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce świdośliwy przebierz i umyj.
- Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
- Świdośliwę wrzuć do garnka, gotuj na małym ogniu, aż zacznie puszczać sok. Możesz zalać ją odrobiną wody.
- Po 20-25 minutach do świdośliwy dodaj kawałki jabłek i cukier.
- Gotuj, aż masa zacznie wrzeć. Co chwilę mieszaj.
- Gotuj przez 40 minut, czasem mieszając.
- Gorący dżem ze świdośliwy i jabłek przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 10 minut. Pyszne przetwory ze świdośliwy gotowe.

Nalewka ze świdośliwy
Składniki:
- 1 kg świdośliwy,
- 1 kg cukru,
- 1 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Owoce świdośliwy przebierz i umyj. Odsącz z nadmiaru wody.
- Zasyp cukrem, wymieszaj.
- Zalej spirytusem, odstaw na miesiąc w słoneczne miejsce. Co kilka dni potrząsaj słojem.
- Po miesiącu nalewkę ze świdośliwy przefiltruj przez kilkakrotnie złożoną gazę. Teraz nalewka powinna leżakować - będzie dobra do spożycia po 2 miesiącach, ale im dłuższe leżakowanie, tym lepiej.
Zobacz więcej przepisów na letnie przetwory: