Reklama

Świdośliwa to stosunkowo mało znany owoc - a szkoda, bo to prawdziwy superfood (możesz przeczytać artykuł naszej dietetyczki Ani: świdośliwa a cukrzyca). Jeśli masz krzewy świdośliwy na swojej działce, zachowaj ich smak na zimowe miesiące pod postacią przetworów. Mamy 3 przepisy na przetwory ze świdośliwy.

Reklama

Spis treści:

  1. Dżem ze świdośliwy
  2. Dżem z jabłek i świdośliwy
  3. Nalewka ze świdośliwy

Dżem ze świdośliwy

Składniki:

  • 450 g cukru,
  • cytryna,
  • 600 g owoców świdośliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce świdośliwy przebierz i umyj.
  2. Wsyp do dużego garnka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zobaczysz że zaczną puszczać sok. Możesz zalać świdośliwę odrobiną wody, aby nie przywarła do dna garnka.
  3. Z cytryny wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
  4. Dodaj do owoców. Zasyp cukrem.
  5. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając - najlepiej przez 20-25 minut.
  6. Wrzący dżem ze świdośliwy przekładaj do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
fot. Przetwory ze świdośliwy - dżem/Adobe Stock, Matthias

Dżem ze świdośliwy i jabłek

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg owoców świdośliwy,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce świdośliwy przebierz i umyj.
  2. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
  3. Świdośliwę wrzuć do garnka, gotuj na małym ogniu, aż zacznie puszczać sok. Możesz zalać ją odrobiną wody.
  4. Po 20-25 minutach do świdośliwy dodaj kawałki jabłek i cukier.
  5. Gotuj, aż masa zacznie wrzeć. Co chwilę mieszaj.
  6. Gotuj przez 40 minut, czasem mieszając.
  7. Gorący dżem ze świdośliwy i jabłek przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 10 minut. Pyszne przetwory ze świdośliwy gotowe.
fot. Przetwory ze świdośliwy - dżem z jabłek i świdośliwy/Adobe Stock, Heike Rau

Nalewka ze świdośliwy

Składniki:

  • 1 kg świdośliwy,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce świdośliwy przebierz i umyj. Odsącz z nadmiaru wody.
  2. Zasyp cukrem, wymieszaj.
  3. Zalej spirytusem, odstaw na miesiąc w słoneczne miejsce. Co kilka dni potrząsaj słojem.
  4. Po miesiącu nalewkę ze świdośliwy przefiltruj przez kilkakrotnie złożoną gazę. Teraz nalewka powinna leżakować - będzie dobra do spożycia po 2 miesiącach, ale im dłuższe leżakowanie, tym lepiej.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na letnie przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama