Reklama

Przetwory ze śliwek to przede wszystkim znane na całym świecie powidła, które stanowią doskonały dodatek zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Mogą być przygotowywane zupełnie sauté albo z korzennymi przyprawami - w naszym przepisie występują w towarzystwie cynamonu.

Reklama

Do tych tradycyjnych nie dodaje się cukru i smaży się je przez 3 dni po około 2 godziny. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na tak długie ich przygotowywanie oraz jeżeli wolisz słodsze powidła, możesz złamać tę zasadę i dodać około 200 g cukru na 3 kilogramy owoców i nieco skrócić czas gotowania.

Większość przetworów ze śliwek przygotowuje się ze śliwek węgierek. Możesz z nich zrobić również pyszny kompot i dżem, który posłuży jako dodatek do ciast.

Spis treści:

  1. Przepis na powidła śliwkowe
  2. Przepis na kompot śliwkowy na zimę
  3. Przepis na śliwki do ciasta

Przepis na powidła śliwkowe

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przetnij na pół i wyjmij pestkę.
  2. Owoce włóż do garnka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagotuj.
  3. Gotuj na średnim ogniu często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły.
  4. Po 2 godzinach zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  5. Kolejnego dnia czynność powtórz - znów gotuj przez 2 godziny i odstaw na całą noc.
  6. Ostatniego dnia zagotuj powidła na małym ogniu przez godzinę.
  7. Gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem do wystudzenia.
przepis na powidła śliwkowe

fot. Adobe Stock

Przepis na kompot śliwkowy

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 300 g cukru,
  • 16 goździków,
  • kora cynamonu,
  • 2,5 l przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ogonki.
  2. Do litrowych, wyparzonych słoików, dodaj po tyle samo owoców.
  3. Do każdego słoika wsyp po 2 łyżki cukru, wrzuć kilka goździków i kawałek cynamonu.
  4. Całość zalej przegotowaną wodą tak, by zostały mniej więcej 2 cm wolnego miejsca od nakrętki i szczelnie zakręć słoiki.
  5. Przetwory ze śliwek pasteryzuj przez około 20 minut.
przepis na kompot ze śliwek

fot. Adobe Stock

Przepis na śliwki do ciasta

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 300 g cukru żelującego,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki.
  2. Owoce przełóż do dużego rondla, dodaj cukier żelujący, wymieszaj i i gotuj na małym ogniu przez 10 minut (od zagotowania).
  3. Dodaj cukier i gotuj kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby śliwki się nie przypaliły.
  4. Gorące śliwki do ciasta przełóż do wyparzonych słoiczków i mocno zamknij.
  5. Pasteryzuj przez około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama