Przetwory z cukinii - sprawdzone przepisy na ketchup, sałatkę i cukinię do słoików
Do przetworów z cukinii wykorzystaj jędrne i średniej wielkości warzywa w różnych kolorach. Przygotuj z nich ketchup, dżem lub leczo w słoikach na zimę.

Przetwory z cukinii to doskonały pomysł, aby cieszyć się smakiem letnich warzyw jesienią i zimą. Mimo że cukinia to całoroczne warzywo, najsmaczniejsza (i najtańsza) jest w te wakacyjne miesiące. Możesz z niej przygotować warzywne dżemy, leczo a nawet ketchup.
Spis treści:
- Przepis na ketchup z cukinii
 - Przepis na sałatkę z cukinii do słoików
 - Przepis na marynowaną cukinię w słoikach
 - Przepis na dżem z cukinii
 - Przepis na leczo z cukinii do słoików
 - Jak wybierać cukinię do przetworów?
 
	Przepis na ketchup z cukinii
Na ketchup z cukinii możesz wykorzystać zarówno zielone, jak i żółte warzywa. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek i pieczonych mięs.
Składniki:
- 4 duże cukinie,
 - 4 cebule,
 - 300 g koncentratu pomidorowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 1 łyżka soli,
 - 100 g cukru,
 - 100 ml octu jabłkowego,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, przekrój na pół i wydrąż środek z gniazdami nasiennymi.
 - Pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj do nich cebulę pokrojoną w piórka, całość zasyp solą i ostaw na kilka godzin.
 - Po tym czasie postaw garnek na gazie, dodaj cukier i zagotuj.
 - Wlej ocet i duś na wolnym ogniu przez około pół godziny.
 - Dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i gotuj jeszcze 15 minut.
 - Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby nie przypalić całości.
 - Gorący ketchup z cukinii rozlej do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
 - Odstaw do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na sałatkę z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii w słoikach to doskonały dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
 - 4 cebule,
 - 2 papryki czerwone,
 - 2 papryki żółte,
 - 1 łyżka soli,
 - 10 ziarenek ziela angielskiego,
 - 7 liści laurowych,
 - 200 g cukru,
 - 100 ml oleju roślinnego,
 - 200 ml octu jabłkowego.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinie i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w grubsze piórka. Warzywa przełóż do miski.
 - Całość zasyp solą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
 - Przygotuj zalewę: zagotuj ocet, olej i cukier.
 - Warzywa zalej zalewą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
 - Po tym czasie warzywa powinny puścić dość sporo wody - całą przelej do oddzielnego garnka i odstaw na bok.
 - Sałatkę z cukinii przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i ponownie zalej zalewą.
 - Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzuj przez około 15 minut.
 

	Przepis na cukinię marynowaną w słoikach
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cukinia żółta, ponieważ nawet podczas marynowania zachowuje swój piękny, słoneczny kolor.
Składniki:
- 4 średnie żółte cukinie,
 - 2 ząbki czosnku,
 - kilka listków laurowych,
 - kilka ziarenek pieprzu,
 - 1 i 1/2 łyżki soli,
 - 1 czubata łyżeczka kurkumy,
 - 1 papryczka chili,
 - 1 szklanka cukru,
 - 4 szklanki wody,
 - 1 i 1/2 szklanki octu.
 
Sposób przygotowania:
- Młodą cukinię umyj i pokrój w plastry.
 - Przełóż do wyparzonych słoików, razem z czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki oraz kilkoma ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym.
 - Przygotuj zalewę na bazie octu - dodaj do niego wodę, cukier, kurkumę.
 - Cukinię w słoikach zalej gorącą zalewą.
 - Zamknij dokładnie przykrywką, przełóż na blat do góry dnem i pozostaw cukinię w słoikach do ostygnięcia.
 

	Przepis na dżem z cukinii
Dżem z cukinii urozmaici smak drożdżowego ciasta i kanapek z twarogiem. Dodaj do niego jabłka, aby uzyskać przyjemną konsystencję i kwaskowaty smak.
Składniki:
- 4 średnie żółte cukinie,
 - 3 jabłka,
 - 1 opakowanie cukru żelującego,
 - 200 g cukru
 - sok z 2 cytryn.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka.
 - Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, sok z cytryn i gotuj przez około 2 godziny.
 - Dodaj cukier i cukier żelujący i duś na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny.
 - Dżem z cukinii przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć, ułóż na blacie do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
 

	Przepis na leczo z cukinii do słoików
Leczo z cukinii to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz podawać je z ryżem, ziemniakami albo pieczywem.
Składniki:
- 4 duże cukinie,
 - 4 papryki czerwone lub żółte,
 - 500 ml passaty pomidorowej,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 100 ml wody,
 - 2 łyżki oleju roślinnego,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 1 łyżeczka ostrej papryki,
 - 1 łyżeczka oregano,
 - 1 łyżeczka bazylii,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej olej.
 - Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż około 5-7 minut.
 - Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukinię pokrojoną w grubszą kostkę, wodę i passatę pomidorową.
 - Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami i gotuj około 20 minut.
 - Leczo z cukinii przełóż do wcześniej wyparzonych składników i szczelnie zakręć.
 - Przełóż na blat do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
 

	Jak wybierać cukinię do przetworów?
Do dżemów, sosów lub leczo wybieraj średniej wielkości odmiany, w których znajdziesz mniejsze gniazda nasienne oraz watowatą powierzchnię.
Jeżeli chodzi o kolor – nie ma tutaj większego znaczenia. Możesz wybierać spośród białych, żółtych lub zielonych. Prezencja to jedyny powód, dla którego możesz eksperymentować z różnymi połączeniami kolorystycznymi.
Wybieraj jedynie jędrne, twarde cukinie - unikaj miękkich i tych przejrzałych. Drobne plamy i wgniecenia mogą być zdradliwe - w ich szczelinach może gromadzić się pleśń.
Więcej przepisów na pyszną cukinię:

