Bób kiszony, a może marynowany w zalewie octowej? O to pyszne pomysły na przetwory z bobu do słoików
Przetwory z bobu to prawdziwa gratka, choć nieczęsto po nie sięgamy. Tymczasem to świetny sposób, aby zachować smak bobu na dłużej i cieszyć się nim nie tylko w sezonie letnim, ale także jesienią oraz zimą. Zobacz, jak możesz zrobić pyszne przetwory z bobu i wyciągnąć je z szafki o każdej porze roku.

Przetwory z bobu nie są szczególnie popularne. A szkoda, bo są pełne witamin oraz smaku. Bób jest warzywem bardzo sycącym, pomimo braku dużej kaloryczności. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie letnim, sięgnij po pyszne przetwory.
Spis treści:
Przetwory z bobu: przepis na bób kiszony
Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego smaku i walorów zdrowotnych na dłużej. Dzięki temu możesz się jego smakiem także jesienią i zimą. Kiszenie nie tylko zachowuje właściwości bobu, ale także "podbija" je i sprawia, że całość będzie idealną przekąską albo dodatkiem np. do sałatek.
Składniki:
- kilogram bobu,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 2 łyżeczki gorczycy,
 - kilka baldachów koperku,
 - kilka ziarenek ziela angielskiego,
 - łyżka soli kamiennej na każdy litr wody,
 - szczypta cukru,
 - kawałek korzenia chrzanu.
 
Sposób przygotowania:
- Duży słoik umyj, wyparz i dokładnie osusz. Najlepiej zrób to dzień wcześniej, aby dokładnie wysechł.
 - Na dnie ułóż część obranego czosnku, gorczycy, kopru, chrzanu oraz ziela angielskiego.
 - Bób gotuj przez kilka minut, a następnie odcedź i usuń skórkę.
 - Ugotowany, obrany bób (połowę) włóż do słoika, przełóż pozostałą ilością przypraw, a następnie dodaj resztę bobu.
 - Przygotuj solankę z wody i soli (proporcje podane wyżej). Solanki powinno być tyle, aby przykryła słoik do ¾ objętości i jednocześnie wszystkie warzywa były w niej zanurzone.
 - Zakręć słoiki i odstaw na ok. tydzień w chłodne miejsce.
 

fot. Przetwory z bobu: kiszony bób/Adobe Stock, shaiith
Przetwory z bobu: marynowany bób w zalewie octowej
Bób marynowany w zalewie octowej to świetny zimowo-jesienny przysmak. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ważne jest odpowiednie ugotowanie bobu, aby nie był zbyt miękki, ale też nie surowy. Wystarczy ok. 12-15 minut.
Składniki:
- kilogram bobu,
 - litr wody,
 - 250 ml octu,
 - 2 łyżki soli,
 - 2 łyżki cukru,
 - kilka ziarenek ziela angielskiego,
 - kilka listków laurowych,
 - łyżka nasion gorczycy,
 - kilka ziarenek pieprzu.
 
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej dokładnie umyj, wyparz i całkowicie osusz słoik wraz z pokrywką.
 - Bób umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, lekko osusz na ręczniku papierowym i przełóż do słoika. Nie układaj go zbyt ciasno, ale też nie zostawiaj zbyt dużych przestrzeni między ziarenkami.
 - Przygotuj zalewę octową. Wodę, sól, cukier oraz przyprawy zagotuj, a następnie odstaw na 3-5 minut i przelej do słoika z bobem.
 - Całość zamknij szczelnie i zapasteryzuj. Odstaw na minimum kilka tygodni.
 

fot. Przetwory z bobu: bób marynowany w zalewie octowej/Adobe Stock, Harry Wedzinga
Treść artykułu została pierwotnie opublikowany 22.06.2023
	Czytaj także:
	Czy bób jest kaloryczny?
	Wege przepisy z bobem
	Bób ze skórką czy bez?

