Reklama
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg pigwy ze skórką,
  • 250 ml wody,
  • 180 g cukru.
Reklama
Przygotowanie:

Dżem z pigwy bez obierania idealnie pasuje do gorących tostów (klasycznych i francuskich), a także do deserów lodowych oraz jako dekoracja ciast. Przetwory z pigwy mają intensywny smak i pozwalają na zachowanie wspomnienia lata.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie umyj, szorując skórkę szczoteczką. Następnie przekrój i usuń gniazda nasienne razem z białą, twardą otoczką.
  2. Następnie owoce pokrój w kostkę i umieść w dużym garnku z grubym dnem.
  3. Zasyp cukrem, a następnie zalej wodą i zagotuj.
  4. Kiedy pigwa zacznie wrzeć, gotuj ok. godzinę na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem. Mieszaj co kilkanaście minut.
  5. Po ok. 45-50 minutach skórka oraz miąższ zmiękną. Wtedy gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  6. Gotowy, gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych, suchych i czystych słoików. Szczelnie zakręć i postaw słoiki do góry dnem, aby się zapasteryzowały.
  7. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu (w spiżarni lub piwnicy). Po otwarciu dżem z pigwy spożyj w ciągu kilku dni.
Reklama

Czytaj także:
Jak obierać pigwę?
Kto nie powinien jeść pigwy?
Czy pigwa jest trująca?

Reklama
Reklama
Reklama