Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg świeżych jagód,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklanka wody.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Jagody dokładnie przebierz, umyj, oczyść z ogonków, listków i wszelkich zanieczyszczeń. Zobacz, jak prawidłowo myć jagody.
  2. Przesyp owoce do słoiczków (w każdym powinna być podobna ilość), a następnie zasyp cukrem - wsypu po łyżce do każdego słoika, aż zużyjesz cały cukier.
  3. Następnie bardzo delikatnie obracaj słoikiem, aby cukier połączył się z owocami. Uważaj, aby nie pękły.
  4. Do każdego słoika wlewaj stopniowo wodę, a następnie szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
  5. Pasteryzacja: na dnie dużego, szerokiego garnka ułóż czystą ściereczkę, a następnie wlej odrobinę wody. Do środka włóż dobrze zakręcone słoiki z jagodami w syropie (dnem do góry), a wodę doprowadź do wrzenia.
  6. Gotuj słoiki z jagodami w syropie ok. 15 minut. Następnie odstaw je na suchą, czystą ścierkę i pozostaw do wystudzenia (ciągle dnem do góry). Jeśli masz tylko małe garnki, pasteryzuj słoiki z jagodami w syropie pojedynczo.
Reklama

Czytaj także:
Pomysły na desery z jagodami
Proste ciasta z jagodami
Jagoda kamczacka, czyli owoc młodości.

Reklama
Reklama
Reklama