Prażone jabłka do szarlotki i innych wypieków

Opublikowano: 18.10.2010, 09:43
Reklama
Składniki:
- 2 kg winnych jabłek, np. antonówek, szarych renet landsberskich
- cytryna lub kwas cytrynowy
- ok. 40 dag cukru
- kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony
- ewentualnie 3–4 goździki
Reklama
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój w kostkę lub na kawałki. Wsyp do rondla lub garnka.
2. Skrop sokiem z cytryny albo szczyptą kwasu cytrynowego rozpuszczonego w odrobinie wody, żeby nie ściemniały.
3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dodaj cukier oraz kawałek cynamonu
i goździki. Owoce duś tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.
Reklama
4. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych słoików. Nałóż pokrywki, zamknij, słoiki odwróć, pozostaw
na pokrywkach do wystygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama