Reklama
Składniki:

- 2 kg dojrzałych, podłużnych pomidorów
- czosnek, ile chcesz
- papryczki chili
- olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
- świeże zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Pomidory umyj i wytrzyj, przekrój na pół, ułóż na wyłożonej pergaminem blasze, skórką do dołu, posyp solą i pieprzem.

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C, susz 4 godz. wyłącz, ostudź. Po kilku godz. znowu susz ok. 4 godz.

3. Pod koniec suszenia pokrój czosnek w plasterki, z chili wyjmij pestki, pokrój w paski, umyj i osusz zioła, posiekaj.

4. Wysuszone, jeszcze ciepłe pomidory wkładaj do przygotowanych słoików warstwami, dość ścisło, ale ich nie gnieć. Przesypuj przyprawami.

Reklama

5. Zalej gorącym olejem, potrząsaj, by otoczył wszystkie pomidory, zakręć słoiki, ustaw do góry dnem, żeby wystygły.

Reklama
Reklama
Reklama