Reklama
Składniki:

1 kg pomidorów,
50 dag cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
pół łyżki sproszkowanego imbiru,
pół łyżki sproszkowanego ziela angielskiego,
2 łyżki wódki jałowcówki,
1 pomarańcza.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć do płaskiego rondla z grubym dnem. Polać dwoma łyżkami wody. Dusić przez pół godziny na małym ogniu. Często mieszać. Wyszorowaną szczoteczką pomarańczę opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać, drobno posiekać i dodać do pomidorów. Wsypać cukier. Dusić przez pół godziny. Kiedy marmolada zgęstnieje, dodać sok z cytryny, przyprawy i alkohol. Zagotować. Przełożyć gorączą marmoladę do śłokiów. Obrócić do góry dnem. Pomidorówą marmoladę podaje się do smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.

Reklama
Reklama
Reklama