Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Słoiki na zimę to popularna praktyka, aby zatrzymać ulubione smaki na długi czas. Możesz połączyć z octową zalewą niemal wszystko, w tym także małe pomodorki - koktajlowe, truskawkowe, etc. Będą idealnie pasować do dań obiadowych i sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Zobacz, jak zrobić pomidorki w zalewie.
Opublikowano: 09.09.2022, 05:24
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- kilogram małych pomidorków,
 - 250 ml octu,
 - litr wody,
 - 180 g cukru,
 - łyżka soli.
 
Do każdego słoika:
- ząbek czosnku,
 - baldach koperku,
 - ziele angielskie (2-3 ziarenka),
 - listek laurowy.
 
Przygotowanie:
Pomidorki w zalewie zachwycają słodko-kwaśnym smakiem i są doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych i przekąsek. Możesz je także wykorzystać, przygotowując jesienne sałatki na imprezę czy spotkanie ze znajomymi.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki dokładnie umyj i ułóż ciasno w wyparzonych, czystych słoikach.
 - Do każdego słoika dodaj koper, ziele angielskie i listek laurowy.
 - Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę i ocet, a następnie lekko podgotuj i rozpuść cukier. Gotuj ok. 10-15 minut, a następnie lekko wystudź.
 - Jeśli zalejesz pomidorki gorącą wodą, mogą nadmiernie się rozpaść.
 - Wystudzoną zalewę wlej do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
 
	Czytaj także:
	Przetwory z kapusty
	Papryka marynowana z miodem
	Przetwory z rabarbaru
Reklama
Reklama
Reklama

