Pesto z czosnku niedźwiedziego – 4 przepisy, które podbiją Twoje podniebienie. Wiosenne kulinarne odkrycie
Najprostsze pesto z czosnku niedźwiedziego zrobisz zaledwie z 3 składników. Potrzebujesz: liści czosnku niedźwiedziego, oliwy lub oleju i dowolnych orzechów, lub pestek. Możesz wzbogacić pesto z czosnku niedźwiedziego, dodając do niego twardy ser, sól lub pieprz. Pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze przechowywać w słoiku w lodówce, do 4 dni. Po tym czasie trzeba je zamrozić.

Pesto z czosnku niedźwiedziego to jeden z popularniejszych przetworów z tego wiosennego skarbu lasu. Nie bez powodu, bo jest bardzo smaczne i zdrowe. Właściwości czosnku niedźwiedziego są bardzo cenne - to niezwykle zdrowa roślina. Pesto z czosnku niedźwiedziego zachwyci każdego miłośnika włoskiej pasty pesto i wyraźnych smaków.
Spis treści:
- Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego
 - Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi
 - Tanie pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem
 - Pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania
 - Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików?
 - Pesto z czosnku niedźwiedziego - z czym jeść?
 
	Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego
Najprostszy klasyczny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego w wersji przypominającej włoskie pesto z bazylii, z orzechami pinii i parmezanem.
Składniki:
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
 - 50 g orzechów pinii,
 - 20 g twardego tartego sera, np. parmezanu,
 - 150 ml oliwy z oliwek,
 - szczypta soli,
 - świeżo mielony czarny pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Posiekaj liście czosnku niedźwiedziego.
 - Orzechy pinii podpraż na suchej patelni.
 - Wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu przełóż do blendera lub moździerza.
 - Utrzyj składniki, tworząc masę, w której dalej znajdują się drobinki sera i nieprzetarte liście.
 - Przełóż pesto do słoików lub wykorzystaj od razu w kuchni.
 

	Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi
Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz zrobić też z orzechami włoskimi — to najzdrowsze orzechy, które dodają dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych pesto.
Składniki:
- 75 g czosnku niedźwiedziego,
 - 70 g obłupanych orzechów włoskich,
 - 130 ml oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie.
 - Posiekaj czyste liście czosnku niedźwiedziego i przełóż je do blendera.
 - Umieść w blenderze podprażone orzechy i 100 ml oliwy z oliwek.
 - Blenduj do uzyskania zadowalającej konsystencji pesto.
 - Posól i dopraw pesto pieprzem. Przełóż je do słoiczka i dolej pozostałą oliwę, by odciąć dopływ powietrza.
 - Przechowuj pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi w lodówce.
 

	Tanie pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem
Najtańsza wersja pesto z czosnku niedźwiedziego: zamiast droższych orzechów, korzystasz z tańszych pestek słonecznika. Oliwa z oliwek może być tu zastąpiona nierafinowanym olejem rzepakowym. Sprawdzi się dowolny twardy ser, niekoniecznie parmezan lub grana padano.
Składniki:
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
 - 50 g pestek słonecznika,
 - 130 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub oliwy z oliwek,
 - szczypta soli,
 - 30 g twardego sera, np. cheddar, ementaler, parmezan.
 
Sposób przygotowania:
- Czosnek niedźwiedzi oczyść i posiekaj na drobniejsze kawałki.
 - Ser zetrzyj na tarce.
 - Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia.
 - Czosnek niedźwiedzi umieść w blenderze z pestkami słonecznika i połową oleju.
 - Blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
 - Dodaj resztę oleju i tary ser.
 - Dopraw pesto solą.
 - Przełóż do słoika lub spożywaj na świeżo.
 

	Pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania
Ten przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego wymaga dokładnego posiekania liści, ale nie wymaga ich blendowania i korzystania z blendera. Powstające pesto jest idealne jako dodatek do kanapek, np. do kanapek z hummusem.
Składniki:
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
 - 150 ml oliwy z oliwek,
 - 1/2 łyżeczki soli.
 
Sposób przygotowania:
- Posiekaj bardzo drobno czyste liście czosnku niedźwiedziego tak, jak siekałabyś natkę pietruszki do rosołu.
 - Przygotuj słoik.
 - Na dnie słoika umieść 1/4 siekanych listków czosnku niedźwiedziego. Dociśnij je mocno do dna np. za pomocą kuli do ucierania ciasta, łyżki lub tłuczka do ziemniaków.
 - Posól liście szczyptą soli i zalej 1/4 oliwy z oliwek.
 - Powtórz czynność z kolejnymi porcjami czosnku niedźwiedziego.
 - Na wierzchu słoika wlej grubszą warstwę oliwy, by przykryła liście - zapobiegnie to ich pleśnieniu.
 

	Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików?
Każde gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego z powyższych przepisów może być umieszczone w słoikach. Żeby pesto z czosnku niedźwiedziego nie zepsuło się, pilnuj kilku zasad:
- Na wierzchu pesto z czosnku niedźwiedziego powinna znajdować się warstwa oleju lub oliwy - dodawaj ją po każdym korzystaniu z pesto. Zapobiega pleśnieniu pesto.
 - Używaj czystych i wyparzonych słoików do przechowywania pesto.
 - Dokładnie oczyść liście czosnku niedźwiedziego przed ich wykorzystaniem do stworzenia pesto. Możesz też liście czosnku moczyć w wodzie z sodą, by lepiej pozbyć się zanieczyszczeń.
 - Każdorazowo, korzystając z pesto z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuj świeżą łyżeczkę.
 - Przechowuj pesto z czosnku niedźwiedziego w słoiku w lodówce.
 
Ile czasu można przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Według oficjalnych wytycznych domowe pesto z czosnku niedźwiedziego w lodówce można przechowywać maksymalnie 5 dni. Po tym czasie naraża się na zatrucie bakteriami jadu kiełbasianego. Nie zużyjesz pesto z czosnku niedźwiedziego w tym czasie? Zamroź je, a przedłużysz możliwy czas przechowywania nawet do 12 miesięcy.
Zapasteryzowane i zakonserwowane sklepowe pesto z czosnku niedźwiedziego można trzymać poza lodówką.
	Pesto z czosnku niedźwiedziego - z czym jeść?
Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz jeść z:
- chlebem - jako dodatek zamiast masła, albo jako główny składnik kanapki;
 - makaronem - w daniach, w których korzystasz z pesto z bazylii;
 - kaszą - jako dodatek smakowy do ugotowanej kaszy;
 - omletem lub naleśnikami - jako smaczne nadzienie lub dodatek.
 
Pesto z czosnku niedźwiedziego to bardzo uniwersalny składnik w kuchni, który możesz wykorzystać do dań obiadowych, wytrawnych śniadań, a także kolacji przez cały rok. Możesz stosować też pesto z czosnku niedźwiedziego jak fit sos czosnkowy np. do dań z grilla.
	Czytaj także:
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego? Przeciwwskazania mogą dotyczyć każdego
Czosnek niedźwiedzi – jak uprawiać go w ogrodzie i kiedy najlepiej zbierać
Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu

