Reklama
Składniki:

-1 kg papryki
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml octu
- listki laurowe
- ziarna gorczycy i pieprzu
- olej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli

Reklama
Przygotowanie:

1. Paprykę umyj, osusz, pokrój na cząstki, usuń białe błonki i gniazda nasienne. Ząbki czosnku obierz, każdy przekrój na połowę lub pokrój na plasterki.

2. Ocet zagotuj z 1/2 l wody, czosnkiem, 4 listkami laurowymi, łyżeczką gorczycy, 6–8 ziarnami pieprzu, cukrem i solą. Do marynaty włóż paprykę, gotuj 3–5 minut.

Reklama

3. Umyte i wyparzone słoiki napełnij papryką, zalej gorącą marynatą z przyprawami. Na wierzch wlej po 2 łyżki oleju. Słoiki zamknij, pasteryzuj 20 min.

Reklama
Reklama
Reklama