Reklama

Konfitura z róży ma wiele zastosowań. Klasyczny pączek jedzony w Tłusty Czwartek jest puszysty jak chmurka, a jego wnętrze wypełnia różana masa. Niepowtarzalny smak i intensywny zapach konfitury przyciąga łasuchów, zaś dla miłośników kulinariów jest wdzięcznym dodatkiem, który może wzbogacić smak naleśników, tostów albo ciast.

Reklama

Sprawdź przepis, który składa się zaledwie z 4 składników. Do wyboru masz dwie wersje - z płatkami gotowanymi oraz ucieranymi z cukrem.

Podstawowy przepis na konfiturę z płatków róż

Dżem różany jest słodki i ma gęstą, zwartą konsystencję, na którą wpływ ma duża ilość cukru. Intensywny różowy kolor to zasługa soku z cytryny. Aby pozbyć się goryczki z płatków, przed zamoczeniem ich w wodzie, należy je dokładnie wypłukać, a przedtem poucinać białe końcówki.

Składniki:

  • 500 gram płatków róż,
  • 1 kg cukru białego,
  • 200 ml soku z cytryny,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

  1. Płatki róż dokładnie przebierz, usuń z nich białe końcówki i szypułki. Dokładnie opłucz w zimnej wodzie i osusz.
  2. Przesyp suche płatki do miseczki, rozetrzyj i wymieszaj z połową cukru. Pozostaw na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Zagotuj wodę z resztą cukru. Dodaj sok z cytryny i ostudź mieszankę.
  4. Dodaj płatki róż i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Przełóż gęstą różaną masę do czystych słoiczków. Postaw dnem góry.

Przepis na ucieraną konfiturę z róży

Możesz przygotować alternatywną i szybszą wersję, w której nie musisz gotować płatków. Wystarczy, że utrzesz je z dodatkiem cukru. Składniki pozostają takie same, zmniejszyć może się jedynie ich ilość.

Składniki:

  • 500 gram płatków róż,
  • 500 gram cukru,
  • 100 ml wody,
  • 40 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Płatki róż oczyść, opłucz i osusz. Wymieszaj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodaj wodę. Pozostaw na co najmniej kilka godzin, aby składniki zdążyły się połączyć, a płatki różane puściły soki.
  2. Następnie umieść całość w garnuszku bądź rondelku i długo gotuj na małym ogniu. Mieszaj konfiturę, aby się nie przypaliła.
  3. Gdy cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje, przełóż całość do czystych, wyparzonych słoiczków. Ustaw do góry dnem.
przepis na konfiturę z płatków róż
przepis na konfiturę z płatków róż zrobisz tylko z 4 składników, fot. Adobe Stock, Oksana_S

Jaka odmiana róży jest najlepsza na konfiturę?

Do konfitury różanej najlepiej wybierać gatunki aromatyczne, na przykład różę stulistną albo różę galicyjską. Najlepiej jest zrywać kwiaty tuż o poranku, gdy ich płatki są jędrne i gładkie.

Bardzo ważne jest również to, aby unikać zbierania kwiatów, które były pryskane chemicznymi opryskami. W przypadku przygotowywania przetworów z dzikiej róży warto wybierać te krzaczki, które rosną z daleka od zatłoczonych miejsc i dróg.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama