Pachnie jak luksusowe perfumy, ale to pyszny dodatek do deserów. Konfiturę z płatków róż robię tylko z 4 składników
Konfitura z płatków róż dodana do gorącej herbaty w chłodny zimowy dzień poprawi nastrój i przypomni o słonecznych, letnich chwilach. To świetny dodatek do wypieków, ale sprawdzi się również jako słodkie smarowidło do drożdżowych bułeczek. W dodatku pięknie pachnie, a jej przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Konfitura z róży ma wiele zastosowań. Klasyczny pączek jedzony w Tłusty Czwartek jest puszysty jak chmurka, a jego wnętrze wypełnia różana masa. Niepowtarzalny smak i intensywny zapach konfitury przyciąga łasuchów, zaś dla miłośników kulinariów jest wdzięcznym dodatkiem, który może wzbogacić smak naleśników, tostów albo ciast.
Sprawdź przepis, który składa się zaledwie z 4 składników. Do wyboru masz dwie wersje - z płatkami gotowanymi oraz ucieranymi z cukrem.
Podstawowy przepis na konfiturę z płatków róż
Dżem różany jest słodki i ma gęstą, zwartą konsystencję, na którą wpływ ma duża ilość cukru. Intensywny różowy kolor to zasługa soku z cytryny. Aby pozbyć się goryczki z płatków, przed zamoczeniem ich w wodzie, należy je dokładnie wypłukać, a przedtem poucinać białe końcówki.
Składniki:
- 500 gram płatków róż,
- 1 kg cukru białego,
- 200 ml soku z cytryny,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
- Płatki róż dokładnie przebierz, usuń z nich białe końcówki i szypułki. Dokładnie opłucz w zimnej wodzie i osusz.
- Przesyp suche płatki do miseczki, rozetrzyj i wymieszaj z połową cukru. Pozostaw na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Zagotuj wodę z resztą cukru. Dodaj sok z cytryny i ostudź mieszankę.
- Dodaj płatki róż i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Przełóż gęstą różaną masę do czystych słoiczków. Postaw dnem góry.
Przepis na ucieraną konfiturę z róży
Możesz przygotować alternatywną i szybszą wersję, w której nie musisz gotować płatków. Wystarczy, że utrzesz je z dodatkiem cukru. Składniki pozostają takie same, zmniejszyć może się jedynie ich ilość.
Składniki:
- 500 gram płatków róż,
- 500 gram cukru,
- 100 ml wody,
- 40 ml soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Płatki róż oczyść, opłucz i osusz. Wymieszaj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodaj wodę. Pozostaw na co najmniej kilka godzin, aby składniki zdążyły się połączyć, a płatki różane puściły soki.
- Następnie umieść całość w garnuszku bądź rondelku i długo gotuj na małym ogniu. Mieszaj konfiturę, aby się nie przypaliła.
- Gdy cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje, przełóż całość do czystych, wyparzonych słoiczków. Ustaw do góry dnem.

Jaka odmiana róży jest najlepsza na konfiturę?
Do konfitury różanej najlepiej wybierać gatunki aromatyczne, na przykład różę stulistną albo różę galicyjską. Najlepiej jest zrywać kwiaty tuż o poranku, gdy ich płatki są jędrne i gładkie.
Bardzo ważne jest również to, aby unikać zbierania kwiatów, które były pryskane chemicznymi opryskami. W przypadku przygotowywania przetworów z dzikiej róży warto wybierać te krzaczki, które rosną z daleka od zatłoczonych miejsc i dróg.
Czytaj także:
- Dodaję ten egzotyczny kwiat do truskawek i robię wyborny dżem bez grama cukru. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
- Przepisy na domowy sok z malin w wersji z cukrem i bez. Wykorzystasz go do letnich drinków i jesiennej herbaty
- Mus z czerwonej porzeczki na zimę. Zamknij smak lata w słoikach