Oto najprostszy na świecie przepis na wiśnie w syropie. Będą idealne do deserów, herbat i mocktaili
Wiśnie w syropie to prosty i szybki sposób na zachowanie smaku lata na dłużej. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciast, lodów, naleśników, a także do napojów - od aromatycznej zimowej herbaty po letnie bezalkoholowe koktajle. Przygotowanie ich w domu jest banalnie proste.

Sezon na wiśnie trwa w najlepsze, dlatego warto skorzystać z okazji i przygotować kilka słoiczków pysznego przetworu. Nie musisz być mistrzem przetworów (ja nie jestem) ani spędzać godzin w kuchni (ja nie lubię). Wystarczy kilka łatwo dostępnych i niedrogich składników, kwadrans wolnego czasu i słoiczek lub dwa, by cieszyć się intensywnym, lekko kwaskowym smakiem przez wiele miesięcy.
Prosty przepis na wiśnie w syropie
Sezon na wiśnie jest bardzo krótki, ale intensywny - jeśli masz własne drzewko w ogródku, możesz zebrać naprawdę sporą ilość. Same w sobie owoce szybko się też psują, jeśli nie są od razu przerobione, ale w syropie przetrwają wiele miesięcy. W tej formie zachowują wszystkie wartości odżywcze i nie tracą lekko kwaskowej nuty.
Składniki:
- kilogram wiśni (waga po wydrylowaniu),
- 500 g cukru,
- 250 ml wody,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj owoce, usuń pestki i przełóż wiśnie do dużej miski.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalej wiśnie i odstaw na pół godziny, aby puściły sok.
- Przełóż całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Nie doprowadzaj jednak do wrzenia, chodzi tylko o lekkie podgrzanie owoców.
- Gorące wiśnie razem z syropem przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików, a na koniec szczelnie zakręć.
- Możesz też zapasteryzować wiśnie przez 10-15 minut, by przedłużyć ich trwałość.

Jak wykorzystać wiśnie w syropie?
Domowe wiśnie w syropie to prawdziwy kulinarny skarb, bo są bardzo uniwersalne. Możesz wykorzystać je przede wszystkim jako dodatek do najróżniejszych słodkości na ciepło i zimno. Dodaj je do klasycznego sernika na zimno, przełóż nimi warstwy tortu lub użyj jako dekorację do mini pavlovej. Świetnie smakują także z naleśnikami, goframi, plackami z twarogiem czy nawet zwykłym jogurtem naturalnym.
Możesz też wykorzystać je jako dodatek do wytrawnych potraw, w szczególności dziczyzny. Wiśnie w syropie doskonale komponują się z aromatyczną glazurą i aksamitnym purée ziemniaczanym. Z powodzeniem możesz z nich robić także orzeźwiające lub rozgrzewające napoje. Dodaj kilka wiśni i chlust syropu do jesiennej herbaty albo wymieszaj z wodą gazowaną i kostkami lodu, aby stworzyć pyszny wakacyjny mocktail.
Czytaj także:
- Pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
- Nalewka z wiśni z pestkami: domowy przepis
- Jak zrobić wino z wiśni?