Reklama
Składniki:

3 kg ogórków.

Przyprawy:
liście laurowe,
ziele angielskie,
czosnek,
koper.

Zalewa:
1 litr wody,
3/4 szklanki octu 10%,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki soli,
5 łyżek musztardy,
2 łyżki chrzanu.

Reklama
Przygotowanie:

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 plasterki czosnku i koper. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Ostudzić. Dodać do niej musztardę i chrzan, wszystko razem zmiksować. Gotową zalewą zalać ogórki w słoikach, i niezakręcone słoiki zostawić na ok. 30 minut. Następnie zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.

Reklama
Reklama
Reklama