Składniki:
- 2,5 kg ogórków jednakowej wielkości (na zimowe przetwory należy wybrać nieduże, o cienkiej skórce, twardym miąższu)
- 4 łyżki soli na 6 szklanek wody, (ok. 1,5 l)
- pół korzenia chrzanu
- pół główki czosnku
- dowolne przyprawy: gorczyca, nasiona kopru, liście czarnej porzeczki, dębu, wiśni
Przygotowanie:
1. Ogórki wyszoruj szczoteczką, osusz, następnie dobierając te mniej więcej jednakowej wielkości, ułóż pionowo
w przygotowanych słoikach, dosyć ścisło – na tyle, by potem nie wypływały, ale też się nie pogniotły. Do każdego słoika włóż wybrane przyprawy.
2. Zagotuj wodę z solą, przestudź, zalej ogórki tak, aby były nią przykryte, zamknij słoiki, przechowuj 2 dni
w temp. pokojowej, potem przenieś do chłodnej piwnicy.
3. Aby przedłużyć im trwałość, możesz ogórki kilka minut pasteryzować, ale to zmniejszy ich wartość odżywczą.