Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi
Idealna zalewa do śledzi powinna być kwaskowata, ale łagodna. Dzięki temu marynowane w niej śledzie będą smakować każdemu. Przygotujesz ją na bazie octu z dodatkiem cebuli oraz aromatycznych przypraw, które możesz dowolnie modyfikować. Świąteczny smak śledzi w zalewie podkreśli np. szczypta kardamlonu.
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 130 ml octu,
 - 2 litry wody,
 - 3 duże cebule,
 - płaska łyżeczka cukru,
 - szczypta soli,
 - kilka listków laurowych,
 - kilka ziaren ziela angielskiego,
 - opcjonalnie: szczypta kardamonu, 2 goździki.
 
Przygotowanie:
Śledzie uwielbiają marynowanie. Najlepiej do tego sprawdzi się zalewa octowa, która idealnie pasuje nie tylko do ryb, ale także do innych jesienno-zimowych przetworów, np. grzybów czy ogórków.
Odpowiednio przygotowana zalewa do śledzi nada im kwaskowaty posmak, który w połączeniu z naturalną słonością ryby będzie stanowić doskonałą świąteczną przekąskę.
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszaj ocet z wodą, a następnie podgrzewaj, aż zacznie wrzeć.
 - W tym czasie pokrój cebulę w krążki i dodaj do garnka z gotującą się zalewą.
 - Całość dopraw solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Opcjonalnie możesz dodać także goździki lub kardamon.
 - Gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu, a następnie odstaw do przestygnięcia.
 - Tak przygotowaną zalewę do śledzi przelej do słoika z wymoczonymi wcześniej filetami śledziowymi.
 
	Czytaj także:
	Wegańskie śledzie z boczniaków
	Śledzie po kaszubsku na słodko
	Jakie śledzie są najzdrowsze?

