Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 20 główek czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 4 łyżeczki soli
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 2,5 łyżeczki rozmarynu
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 l octu 6%
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić marynowany czosnek!

  1. Czosnek obierz.
  2. Zagotuj w garnku osoloną wodę.
  3. Wrzuć do niej czosnek, po 3 minutach odcedź i zalej lodowatą wodą.
  4. Ząbki czosnku przełóż do słoików (wcześniej wyparzonych).
  5. Do każdego słoika wlej po łyżce oliwy z oliwek.
  6. Z octu, wody i przypraw przyrządź marynatę.
  7. Doprowadź ją do wrzenia i wlej do słoiczków.
  8. Zakręć słoiki i nakryj dwoma grubymi kocami. Po całkowitym wystygnięciu odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
Reklama

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis

Reklama
Reklama
Reklama