Marynowane morele

Opublikowano: 11.06.2008, 11:30
Reklama
Składniki:
1 kg moreli,
1 łyżka miodu,
2 szklanki cukru,
5 goździków,
3 ziarenka pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 szklanka octu winnego 6 %,
pół szklanki źródlanej wody.
Reklama
Przygotowanie:
Z umytych moreli usunąć pestki. Przekroić na pół. Zagotować wodę z cukrem. Włożyć owoce. Zagotować. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostudzenia. Następnie smażyć, aż staną się przezroczyste. Zagotować miód z octem. Wlać do owoców. Słoiki wyparzyć i osuszyć. Rozłożyć morele. Wygotować pokrywki. Osuszyć. Szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem.
Reklama
Reklama
Reklama