Reklama
Składniki:

- 1 kg małych buraków (o średnicy do 4 cm)
- rozmaryn
- czosnek
- 1/2 szklanki octu 6%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli

Reklama
Przygotowanie:

1. Buraczki wyszoruj szczoteczką, ugotuj w skórkach w osolonej wodzie, ostudź, obierz, ułóż w przygotowanych słoikach. Do każdego słoika dodaj ząbki czosnku, rozmaryn i ziarenka pieprzu.

2. Z 1 l wody, octu, soli i cukru ugotuj zalewę, ostudź, zalej buraczki, zamknij słoiki.

Reklama

3. Wstaw je do szerokiego garnka wyłożonego papierem, wlej gorącą wodę, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików, zagotuj, podgrzewaj ok. 20 min, wystaw, ostudź.

Reklama
Reklama
Reklama