Marynowana papryka z tymiankiem

Opublikowano: 23.10.2007, 16:30
Reklama
Składniki:
- 2 kg papryki
- 3 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- kilka ząbków czosnku
- gałązka tymianku lub listki laurowe
- oliwa z oliwek
Reklama
Przygotowanie:
Paprykę umyć, pokroić na cząstki, usunąć nasiona. Wrzucić na wrzątek, obgotować, odcedzić, przestudzić, nałożyć do słoików (z tej porcji wychodzi ok. 8 półlitrowych słoików). Do każdego słoika włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela, a także ząbek czosnku i trochę tymianku. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą, przestudzić, zalać paprykę. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy. Słoik zamknąć, pasteryzować 15-20 minut.
Reklama
Paprykę, zamiast obgotowywać, można opiec na grillu lub w piekarniku. Będą miały przyjemny smak.
Reklama
Reklama
Reklama