Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 kg fasolki szparagowej
  • koper
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • czosnek
  • gorczyca
Reklama

Na zalewę:

  • łyżka soli
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 7 szklanek wody
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić marynowaną fasolkę szparagową!

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i gotuj we wrzątku przez 5-6 minut.
  2. Odcedź zimną wodą.
  3. Gdy lekko wystygnie, układaj ciasno w słoikach. Najlepiej ustawiać ją pionowo.
  4. Do każdego słoika dołóż gałązkę kopru, jeden ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i 4-5 ziarenek gorczycy.
  5. Składniki zalewy zagotuj.
  6. Wrzącą zalewą wypełnij słoiki i szybko zakręć. Pasteryzuj przez około 30 minut.
Reklama

Zobacz też nasze pomysły na zapiekanki:

Zapiekanka z makaronem i mięsem - przepis
Zapiekanka gyros - przepis
Zapiekanka rybna z kalafiorem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama