Konfitura z czerwonej cebuli - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowe przetwory!

Opublikowano: 20.08.2014, 09:00
Reklama
Ilość kalorii: 65
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek lub olej
- 2 łyżki cukru
- tymianek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 150 ml czerwonego półsłodkiego wina
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na konfitury z czerwonej cebuli!
- Cebule obierz, pokrój w kostkę, posól.
- Zeszklij na oliwie z oliwek.
- Dodaj cukier, roztarty tymianek i ocet, duś, aż odparuje płyn.
- Podlej winem, dodaj miód i pieprz, ponownie duś na małym ogniu, aż płyn odparuje.
- Dopraw do smaku, wymieszaj.
- Gorącą konfiturą napełnij słoiczki, zakręć.
- Wystudzoną konfiturę trzymaj w lodówce.
- Podawaj do wędlin, mięs na zimno i pasztetów.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na przetwory:
Dżem jagodowy - przepis
Dżem wiśniowy - przepis
Kompot agrestowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama