Konfiturę z wiśni robię z dodatkiem, który świetnie podbija smak. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
W moim domu wszyscy zajadają się konfiturą z wiśni, ale taką, do której dodaję kakao – idealnie pasuje do tych kwaskowatych owoców, a do tego jest bogatym źródłem antyoksydantów, magnezu i żelaza. Poznaj mój przepis na pyszną wiśniową konfiturę z czekoladowym aromatem, idealną do tostów, ciast, a nawet potraw mięsnych.

Przetwory z wiśni są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wiśnie mają wszechstronne zastosowanie w tworzeniu owocowych zapasów. Ich słodko-kwaśny smak pasuje do wielu dań i deserów. Tym razem podzielę się z wami przepisem na sprawdzoną konfiturę z wiśni.
Składniki na konfiturę z wiśni i kakao
Do przygotowania konfitury najlepiej użyć dojrzałych wiśni, ciemnoczerwonych, soczystych i kwaskowatych, np. łutówki. Unikaj natomiast owoców o wodnistej konsystencji, niedojrzałych lub przejrzałych, a także uszkodzonych. Niesłodzone ciemne kakao bez dodatków i bez cukru sprawdzi się najlepiej, ponieważ nada konfiturze deserowy charakter i głęboko czekoladowy smak.
Składniki (ilość na 2 słoiki po 200-250 ml):
- 0,5 kg drylowanych wiśni,
- 250 g cukru,
- 1-1,5 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao,
- 2 łyżki soki z cytryny,
- 15 łyżek wody,
- pół szczypty soli.
Sól wśród składników konfitury może wydawać się zaskakująca, jednak nie trzeba się jej bać. Mała ilość będzie niewyczuwalna, a wydobędzie słodycz owoców i podkreśli smak całości.
Przygotowanie konfitury z wiśni i kakao krok po kroku
Przyrządzenie konfitury z wiśni i kakao nie jest trudne, jednak wymaga czasu. Postępuj według tego planu:
- Dokładnie umyte i wydrylowane wiśnie włóż do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie wstaw na mały ogień. Dodaj wodę, a jeśli wiśnie puściły dużo soku, to nie musisz jej już dodawać. Gotuj przez około 30 minut, często mieszając.
- Gdy konfitura stanie się gęsta, dodaj kakao, sól i sok z cytryny. Aby uniknąć grudek, przesiej kakao do garnka przez sitko. Gotuj jeszcze przez kwadrans, często mieszając. Konfitura powinna być gładka, mocno wiśniowa i łagodnie czekoladowa.
- Przełóż konfiturę do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręć. Możesz odwrócić je do góry dnem na 15 minut, a następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, piwnicy lub spiżarni. Tam konfitura może stać przez wiele miesięcy.
- Otwarty produkt możesz przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodni.
Co jeszcze można dodać do konfitury z wiśni?
Nie bój się eksperymentować z różnymi smakami podczas przygotowywania przetworów z wiśni. Do konfitury w trakcie przygotowania możesz dodać ulubione składniki, które zmienią jej charakter. W ten sposób nigdy się nie znudzi. Oto kilka przykładów:
- Cynamon, kardamon, goździki lub inne przyprawy korzenne – zwłaszcza jeśli planujesz przechowywać konfiturę do zimy, wtedy będzie szczególnie dobrze smakować.
- Ciemny rum – konfitura będzie miała głębszy aromat, a smakowo będzie się lepiej komponowała z ciastami i innymi deserami (inne alkohole, które przyjmie konfitura to likier, brandy, czerwone wino).
- Erytrol lub ksylitol zamiast cukru – jeżeli zależy ci na tym, aby konfitura była bardziej fit.
- Inne owoce, szczególnie sprawdzą się w tym połączeniu pomarańcze, porzeczka, śliwki lub maliny.
Konfitura wiśniowo-kakaowa wcale nie jest wcale przeznaczona tylko do smarowania tostów. Można wykorzystać ją do nadziewania naleśników, drożdżowych bułek i ciast czekoladowych. Będzie też wykwintnym dodatkiem do deski serów, a nawet dań mięsnych z dziczyzny kaczki lub pasztetu.
Czytaj także:
- Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
- Kalendarz przetworów domowych - kiedy robić jakie przetwory?
- Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie z pestkami (przepis doskonały)