Reklama

Przetwory z wiśni są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wiśnie mają wszechstronne zastosowanie w tworzeniu owocowych zapasów. Ich słodko-kwaśny smak pasuje do wielu dań i deserów. Tym razem podzielę się z wami przepisem na sprawdzoną konfiturę z wiśni.

Reklama

Składniki na konfiturę z wiśni i kakao

Do przygotowania konfitury najlepiej użyć dojrzałych wiśni, ciemnoczerwonych, soczystych i kwaskowatych, np. łutówki. Unikaj natomiast owoców o wodnistej konsystencji, niedojrzałych lub przejrzałych, a także uszkodzonych. Niesłodzone ciemne kakao bez dodatków i bez cukru sprawdzi się najlepiej, ponieważ nada konfiturze deserowy charakter i głęboko czekoladowy smak.

Składniki (ilość na 2 słoiki po 200-250 ml):

  • 0,5 kg drylowanych wiśni,
  • 250 g cukru,
  • 1-1,5 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao,
  • 2 łyżki soki z cytryny,
  • 15 łyżek wody,
  • pół szczypty soli.

Sól wśród składników konfitury może wydawać się zaskakująca, jednak nie trzeba się jej bać. Mała ilość będzie niewyczuwalna, a wydobędzie słodycz owoców i podkreśli smak całości.

Przygotowanie konfitury z wiśni i kakao krok po kroku

Przyrządzenie konfitury z wiśni i kakao nie jest trudne, jednak wymaga czasu. Postępuj według tego planu:

  1. Dokładnie umyte i wydrylowane wiśnie włóż do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  2. Po tym czasie wstaw na mały ogień. Dodaj wodę, a jeśli wiśnie puściły dużo soku, to nie musisz jej już dodawać. Gotuj przez około 30 minut, często mieszając.
  3. Gdy konfitura stanie się gęsta, dodaj kakao, sól i sok z cytryny. Aby uniknąć grudek, przesiej kakao do garnka przez sitko. Gotuj jeszcze przez kwadrans, często mieszając. Konfitura powinna być gładka, mocno wiśniowa i łagodnie czekoladowa.
  4. Przełóż konfiturę do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręć. Możesz odwrócić je do góry dnem na 15 minut, a następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, piwnicy lub spiżarni. Tam konfitura może stać przez wiele miesięcy.
  5. Otwarty produkt możesz przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodni.

Co jeszcze można dodać do konfitury z wiśni?

Nie bój się eksperymentować z różnymi smakami podczas przygotowywania przetworów z wiśni. Do konfitury w trakcie przygotowania możesz dodać ulubione składniki, które zmienią jej charakter. W ten sposób nigdy się nie znudzi. Oto kilka przykładów:

  • Cynamon, kardamon, goździki lub inne przyprawy korzenne – zwłaszcza jeśli planujesz przechowywać konfiturę do zimy, wtedy będzie szczególnie dobrze smakować.
  • Ciemny rum – konfitura będzie miała głębszy aromat, a smakowo będzie się lepiej komponowała z ciastami i innymi deserami (inne alkohole, które przyjmie konfitura to likier, brandy, czerwone wino).
  • Erytrol lub ksylitol zamiast cukru – jeżeli zależy ci na tym, aby konfitura była bardziej fit.
  • Inne owoce, szczególnie sprawdzą się w tym połączeniu pomarańcze, porzeczka, śliwki lub maliny.

Konfitura wiśniowo-kakaowa wcale nie jest wcale przeznaczona tylko do smarowania tostów. Można wykorzystać ją do nadziewania naleśników, drożdżowych bułek i ciast czekoladowych. Będzie też wykwintnym dodatkiem do deski serów, a nawet dań mięsnych z dziczyzny kaczki lub pasztetu.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama