Reklama
Składniki:
  • 1 kg malin
  • 2 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:
  1. Maliny przebierz, umyj, osącz i osusz, rozsypując pojedynczą warstwą na papierowym ręczniku kuchennym. Odstaw w chłodne miejsce, by całkowicie wyschły i się nie pogniotły.
  2. Do płaskiego, szerokiego rondla wlej 2 szklanki wody i wsyp 2 kg cukru. Ugotuj gęsty syrop (do nitki) i odszumuj. Wsyp przygotowane maliny i szybko doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw z ognia i ostudź. Gotowanie i studzenie powtórz jeszcze dwukrotnie przez 2 kolejne dni. Następnie smaż jeszcze konfitury na małym ogniu 30 minut, potrząsając co jakiś czas rondlem, dopóki drobne pesteczki nie wypłyną na wierzch. Pestki dokładnie zbierz łyżką cedzakową lub małym sitkiem.
  3. Konfiturę odszumuj i odstaw na 24 godziny. Włóż do wygotowanych lub wyprażonych słoików i szczelnie zamknij wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami. Przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Reklama
Reklama
Reklama