Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Smak lipca w małych słoiczkach: konfitura z agrestu i malin!

Opublikowano: 13.07.2016, 06:02
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałego agrestu
 - 1 kg malin
 - 3 kg cukru
 - 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
 -  sok i skórka z cytryny
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na konfiturę z agrestu i malin!
- Owoce oczyść z szypułek, umyj i odsącz z wody.
 - Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.
 - Kilogram agrestu włóż do rondla i wraz z winem i cukrem doprowadź do wrzenia.
 - Następnie zmniejsz ogień i delikatnie mieszając całkowicie rozpuść cukier (około 7-8 minut).
 - Dodaj maliny, pozostały agrest, startą skórkę oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu, mieszając, aby konfitury się nie przypaliły.
 - Gdy masa zacznie gęstnieć, ostrożnie przełóż do słoiczków, zamknij i odwróć do góry dnem.
 
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
	Jak zrobić konfiturę z granatu?
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Dżem z dyni - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

