Konfitura morelowo-pomarańczowa

Opublikowano: 20.08.2008, 13:25
Reklama
Składniki:
5 pomarańczy,
1 kg morel,
4 gałązki świeżej mięty,
50 dag cukru żelującego 2:1,
1 opakowanie kwasku cytrynowego.
Reklama
Przygotowanie:
Na krzyż naciąć morele. Sparzyć, po czym przelać zimną wodą. Przekroić. Usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Z obranych pomarańczy wykroić małe ilości mąższu. Z reszty owoców wycisnąć sok. W paski pokroić miętę. Wszystkie składniki wymieszać poza miętą. Zagotować. Po czym gotować jeszcze 3 minuty na mocnym ogniu. Wsypać miętę. Gotować minutę. Roszłożyć do słoików. Szczelnie zamknąć. Odwrócić do góry dnem na 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama