Konfitura malinowo-pomidorowa - przepis
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę.

Opublikowano: 15.07.2013, 09:15
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 400 g malin
- 1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-Fix)
- 350-500 g cukru białego (np. DIAMANT )
- 10-20 listków bazylii
- 4 łyżki soku z cytryny
Reklama
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny.
- Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać cukier żelujący oraz wybraną ilość cukru białego (350-500 g).
- Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię.
- Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.
Reklama
Reklama
Reklama