Reklama
Składniki:

- 1 kg twardych gruszek
- 0,6 l wody
- 20 dag cukru
- sok z cytryny
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- listki świeżej mięty lub melisy

Reklama
Przygotowanie:

1. Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój na połowę lub pokrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne (np. za pomocą małej łyżeczki).

2. Gruszki ułóż w słojach. Do każdego włóż po kawałku cynamonu, kilka goździków i listków mięty.

3. Z wody i cukru zagotuj syrop. Zakwaś go sokiem z cytryny, ewentualnie szczyptą kwasu cytrynowego.

Reklama

4. Gorącym syropem zalej gruszki. Słoiki zamknij, wstaw do garnka wyściełanego ściereczką. Nalej tyle ciepłej wody, by sięgała pod szyjki słoików. Pasteryzuj je ok. 25 minut od czasu zagotowania.

Reklama
Reklama
Reklama