Kiszony czosnek niedźwiedzi to domowe i tanie naturalne źródło probiotyków. Jak ukisić czosnek niedźwiedzi krok po kroku?
Kiszony czosnek niedźwiedzi to doskonałe naturalne źródło probiotyków o właściwościach wspierających jelita i odporność. Kiszony czosnek niedźwiedzi można dodawać do zup, dań z grilla, sosów i na kanapki. Przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi jest banalnie prosty i tani: na litr gorącej wody weź łyżkę soli; zalej liście czosnku niedźwiedziego zalewą i dodaj przyprawy.

Kiszony czosnek niedźwiedzi to smaczny dodatek do wielu potraw, który możesz przygotować w domu bardzo szybko, prawie za darmo. Kiszenie czosnku niedźwiedziego to banalny sposób na wydobycie i zachowanie jego cennych wartości zdrowotnych i smakowych na dłużej. Przekonaj się, że doskonały czosnek niedźwiedzi w słoiku to nie tylko pesto z czosnku niedźwiedziego. Sprawdź, czy i kiszony czosnek niedźwiedzi cię w sobie rozkocha.
Spis treści:
- Kiszenie czosnku niedźwiedziego krok po kroku
 - Kiszony czosnek niedźwiedzi - właściwości
 - Jak jeść kiszony czosnek niedźwiedzi?
 
	Kiszenie czosnku niedźwiedziego krok po kroku
Kiszony czosnek niedźwiedzi możesz zrobić w domu bez problemu. Przygotuj taką samą zalewę, jaką wykorzystujesz do robienia ogórków kiszonych, zalej nią świeże liście czosnku niedźwiedziego, odczekaj 2 tygodnie i gotowe. Kiszony czosnek niedźwiedzi robi się niemal sam.
Składniki:
- ok. 400 g młodych liści czosnku niedźwiedziego,
 - 1 litr wody,
 - łyżka soli,
 - opcjonalne dodatki: ząbki czosnku, liście chrzanu, korzeń chrzanu, liście czarnej porzeczki, gorczyca, ziarenka pieprzu.
 
Sposób przygotowania:
- Młode liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj w zimnej wodzie.
 - Jeśli liście są młode i niewielkie, wykorzystaj je w całości. Jeśli liście czosnku niedźwiedziego są wyrośnięte, możesz posiekać je na mniejsze kawałki.
 - Do słoika (lub słoików) włóż liście czosnku niedźwiedziego i dodatki do kiszenia, z których korzystasz.
 - Wsyp sól i dodaj gorącą (choć nie wrzącą) wodę.
 - Ubij lekko liście czosnku niedźwiedziego, by wydobyć powietrze, ale nie miażdż ich, by nie puściły soku.
 - Zakręć słoiki z czosnkiem niedźwiedzim do kiszenia. Odstaw je w zimne i ciemne miejsce.
 - Po dwóch tygodniach powstanie kiszony czosnek niedźwiedzi.
 

Kiszony czosnek niedźwiedzi można jeść po ok. 14 dniach lub przechowywać w zapasteryzowanych słoikach tak, jak inne kiszonki, nawet do roku.
	Kiszony czosnek niedźwiedzi - właściwości
Właściwości kiszonego czosnku niedźwiedziego pokrywają się z właściwościami świeżego czosnku niedźwiedziego. W procesie kiszenia czosnek niedźwiedzi staje się także źródłem bakterii probiotycznych. Przemienia się w prawdziwy superfood dla zdrowia jelit i naturalnej odporności. Warto ukisić czosnek w sezonie i jeść go później przez cały rok.
Oto najważniejsze właściwości prozdrowotne kiszonego czosnku niedźwiedziego:
- działa przeciwzakrzepowo,
 - ma działanie obniżające ciśnienie (choć lepiej działa tu czosnek niedźwiedzi świeży - bez soli),
 - zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów i udarów,
 - może zapobiegać powstawaniu nowotworów,
 - wspiera trawienie,
 - pobudza wątrobę do wydzielania żółci,
 - działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo,
 - wspiera zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci,
 - jako naturalny porbiotyk wspomaga pracę jelit i odporność.
 
	Jak jeść kiszony czosnek niedźwiedzi?
Kiszony czosnek niedźwiedzi możesz jeść na wiele sposobów. Oto kilka przykładów jego kulinarnego zastosowania. Kiszony czosnek niedźwiedzi:
- kładź na kanapkach,
 - podawaj do obiadu, np. koło gotowanych ziemniaków,
 - dodawaj do domowych sosów czosnkowych,
 - dodawaj do domowych past kanapkowych,
 - wrzucaj pod koniec gotowania do zup, np. zup krem,
 - dodawaj do sosów, np. sosów do makaronu lub do mięs,
 - dodawaj do sałatek i surówek,
 - podawaj do potraw z grilla.
 
Satyal P, Craft JD, Dosoky NS, Setzer WN. The Chemical Compositions of the Volatile Oils of Garlic (Allium sativum) and Wild Garlic (Allium vineale). Foods. 2017 Aug 5;6(8):63. doi: 10.3390/foods6080063. PMID: 28783070; PMCID: PMC5575638.
Pavlović DR, Veljković M, Stojanović NM, Gočmanac-Ignjatović M, Mihailov-Krstev T, Branković S, Sokolović D, Marčetić M, Radulović N, Radenković M. Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. J Pharm Pharmacol. 2017 Sep;69(9):1208-1218. doi: 10.1111/jphp.12746. Epub 2017 May 23. PMID: 28543032.
	Czytaj także:
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego? Przeciwwskazania mogą dotyczyć każdego
Czosnek niedźwiedzi – jak uprawiać go w ogrodzie i kiedy najlepiej zbierać
Suszenie czosnku bez tajemnic. Jak suszyć czosnek zwykły i niedźwiedzi?

