Jagody w cukrze

Opublikowano: 02.08.2010, 11:49
Reklama
Składniki:
- 1 kg świeżych jagód
- 20 dag cukru
Reklama
Przygotowanie:
1. Owoce przebierz, oczyść, opłucz, dokładnie osącz.
2. Przygotuj 4 małe (250–330 ml) słoiki – dokładnie je umyj, opłucz i wyparz w piekarniku (ok. 15 min w 150 st. C).
3. Jagody wsyp do rondelka, dodaj cukier i pogrzej, by puściły sok.
4. Słoiki napełnij owocami, pasteryzuj ok. 20 min.
Reklama
Uwaga!
Słoiki możesz też napełnić świeżymi owocami, pozostawiając od góry 3 cm wolnej przestrzeni, a potem zasypać je cukrem. Kolejny sposób to słoiki napełnić do połowy świeżymi owocami (wykorzystując 1/2 ilości jagód), a potem zalać pozostałymi, rozgotowanymi z cukrem. W obu przypadkach przetwory trzeba pasteryzować ok. 25 min.
Reklama
Reklama
Reklama