Przetwory z jagody kamczackiej. Przepisy, które są skarbnicą zdrowia i niepowtarzalnego smaku
Jagoda kamczacka raczej rzadko bywa dodawana do deserów - głównie ze względu na swój cierpki posmak, który nie komponuje się zbyt dobrze ze smakiem ciast. Możesz jednak przyrządzić z niej pyszne przetwory, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również skuteczność jagody kamczackiej w walce z sezonowymi infekcjami.

Przetwory z jagody kamczackiej powinny zagościć w każdej spiżarni. Chociaż właściwości borówki amerykańskiej są nieocenione, nie da się ukryć że jagoda kamczacka bije ją na głowę - to prawdziwa skarbnica cennych składników. Np. witaminy C, wspierającej układ odpornościowy, witaminy A, która ma wpływ na włosy i paznokcie, a także witamin z grupy B, wpływających na układ nerwowy.
Spis treści:
- Dżem z jagody kamczackiej
 - Dżem z jagody kamczackiej i truskawek
 - Mus z jagody kamczackiej i rabarbaru
 
	Dżem z jagody kamczackiej
Składniki:
- 30 dag cukru,
 - 1 kg owoców jagody kamczackiej.
 
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj, pozbaw szypułek, osusz.
 - Wsyp do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut, co jakiś czas mieszając.
 - Gorący dżem z jagody kamczackiej przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików.
 - Słoiki mocno zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
 

	Dżem z jagody kamczackiej i truskawek
Składniki:
- 600 g truskawek,
 - ok. 1,5 kg jagody kamczackiej,
 - 700 g cukru,
 - cytryna,
 - 2 opakowania Żelfixu.
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie owoce umyj, pozbaw szypułek, lekko osusz.
 - Umieść razem w dużym garnku - drobne truskawki możesz pozostawić w całości, duże lepiej pokroić na kawałki.
 - Do owoców dodaj 2 opakowania Żelfixu, zagotuj.
 - Gotuj 15 minut na niewielkim ogniu, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.
 - Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i cukier.
 - Wymieszaj, gotuj aż zobaczysz że masa przypomina apetyczny dżem (zazwyczaj kolejne 15-20 minut).
 - Przełóż dżem z jagody kamczackiej i truskawek do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknij, ustaw do góry dnem na 5 minut.
 
	Mus z rabarbaru i jagody kamczackiej
Składniki:
- 200 g jagody kamczackiej,
 - 250 g obranego rabarbaru,
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
 - 200 g cukru,
 - odrobina soku z cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Obrany rabarbar pokrój w drobniutką kostkę. Włóż do garnka z grubym dnem.
 - Dodaj jagody kamczackie, wcześniej umyte i pozbawione szypułek. Dodaj odrobinę soku z cytryny.
 - Zasyp cukrem, gotuj na małym ogniu, aby rabarbar zmiękł. Często mieszaj. Szacunkowo powinno to zająć 15 minut.
 - Przetwory z jagody kamczackiej przekładaj do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć.
 
Zobacz więcej przepisów na przetwory z jagody kamczackiej:

